Carend Congres: Communicatie bij vergevorderde kanker

Auteur: Carend Congres Redactie
13.11.2022
Carend Congres: Communicatie bij vergevorderde kanker
Auteur: Carend Congres Redactie
13.11.2022

Artsen kunnen in de arts-patiëntcommunicatie – met de beste bedoelingen en dus volkomen onbedoeld – dingen zeggen die bij patiënten net verkeerd aankomen.

Neem het compliment ‘U ziet er goed uit’ aan een patiënt met kanker. De empathie is waardevol, maar het kan voor de patiënt betekenen dat die geen ruimte meer ervaart om te vertellen dat hij of zij zich helemaal niet goed voelt, of onzeker is over het veranderde uiterlijk sinds de ziekte.

Afgelopen jaar publiceerden de Leidse onderzoekers Liesbeth van Vliet en Janine Westendorp een belangrijk artikel in het blad Cancer. Zij toonden aan dat schadelijke communicatie soms een open deur lijkt, bijvoorbeeld door geen interesse te tonen in de patiënt. Maar het onderzoek 'Mind your words: Oncologists' communication that potentially harms patients with advanced cancer' geeft ook nieuwe inzichten. Zoals het doen van vage beloftes zoals ‘ik zal u bellen’ (waardoor een patiënt de hele dag zenuwachtig thuis blijft).

Liesbeth van Vliet: ‘We hebben 74 patiënten met ongeneeslijke kanker gevraagd wat zij als mogelijk schadelijke communicatie ervaren. We laten zien welke communicatie mogelijk schadelijk kan zijn en geven alternatieven. Dit was nog niet eerder onderzocht.’

De auteurs brachten afgelopen jaar ook een poster voor in de spreekkamer uit, die hier te downloaden is (en dat raden we erg aan).

Tijdens het Carend Congres zal Liesbeth van Vliet ons samen met internist-oncoloog Eric Geijteman meenemen in voorbeelden van slechte en goede communicatie tijdens de plenaire ochtendlezing.

d200x250.jpg

Gezondheidspsycholoog Liesbeth van Vliet.


Programma en inschrijving

U kan zich via deze link inschrijven voor het congres.

U vindt een uitgebreide beschrijving van het gehele programma hier.

IMG_5013.jpg