Congres Carend op 16 maart over palliatieve zorg populair: 60% kaarten al weg. Vroegboekkorting tot vandaag

Auteur: Carend redactie
16.01.2023
Congres Carend op 16 maart over palliatieve zorg populair: 60% kaarten al weg. Vroegboekkorting tot vandaag
Auteur: Carend redactie
16.01.2023

De organisatie van het congres van Carend op 16 maart 2023, getiteld 'Leven toevoegen aan de dagen' meldt dat het congres veel bezoekers zal ontvangen. Zes weken na de start van de verkoop van het congres is al 60% van de kaarten weg.

De vroegboekkorting geldt nog tot en met vandaag: wil je komen? Wees er dan snel bij! Inschrijven voor het congres kan hier.

Foto header: Beatrixzaal Jaarbeurs waar het congres plaatsvindt.

Programma congres

08.30 uur Inloop met koffie

09.15 uur Opening.

09.30 uur Palliatieve Zorg in het verpleeghuis (Teun Toebes)

Dit jaar zal verpleegkundige Teun Toebes het Congres van Carend openen met een lezing over 'Verpleegthuis'. Teun is een 22-jarige zorgvernieuwer die op missie is om de wereld van mensen met dementie te verbeteren. De afgelopen jaren woonde hij in een verpleeghuis, over zijn ervaringen schreef hij de bestseller Verpleegthuis. Wij zijn ontzettend blij dat hij tijdens het congres over al deze ervaringen en ideeën zal vertellen tijdens de openingslezing.

10.15 uur Palliatieve sedatie (Sabine Netters)

In deze plenaire lezing gaat internist-oncoloog Sabine Netters uitgebreid in op de indicaties, uitvoering én de recente grote herziening van de richtlijn van deze belangrijke behandeling in de laatste levensfase. Lees hier meer.

11.00 uur Pauze

11.30 uur Communicatie bij vergevorde kanker (Liesbeth van Vliet en Eric Geijteman)

Artsen kunnen in de arts-patiëntcommunicatie – met de beste bedoelingen en dus volkomen onbedoeld – dingen zeggen die bij patiënten net verkeerd aankomen. Onderzoeker en psycholoog Liesbeth van Vliet en internist-oncoloog Eric Geijteman nemen ons mee in het belang van juiste communicatie bij patiënten met vergevorde kanker. Lees hier meer over deze plenaire lezing.

d200x250.jpg

Gezondheidspsycholoog Liesbeth van Vliet

12.30 uur Lunch en netwerken


Workshop Ronde 1 13.30 uur - 14.30 uur

  1. Euthanasie (Joyce de Bruin)

Het aantal euthanasieverzoeken in Nederland neemt toe. Toch heeft niet iedere zorgverlener hier regelmatig mee te maken. Hoe gaat u om met zo’n indringend verzoek? Wat komt er allemaal bij kijken? Wanneer mag een euthanasieverzoek wel en wanneer niet ingewilligd worden? In deze workshop gaat arts Joyce de Bruin, werkzaam bij het Expertisecentrum Euthanasie uitgebreid in op de dilemma's die rond euthanasie kunnen spelen.

  1. Mantelzorg (DIan Paasman en Maaike Haan)

Dian Paasman en Maaike Haan zijn onderzoekers naar mantelzorg. De druk op mantelzorgers is groot en zal in het komend decennium door allerlei maatschappelijke veranderingen nog verder toenemen. In deze workshop nemen Paasman en Haan het publiek mee in de wijze waarop we mantelzorgers kunnen ondersteunen.

maaike haan.jpg

Onderzoeker Maaike Haan.

  1. Rouw (prof. Manu Keirse)

Zonder twijfel is Manu Keirse de meest inspirerende spreker over het onderwerp rouwverwerking van de laatste jaren. In deze workshop vertelt hij zijn publiek hoe zijn hun patiënten of cliënten en hun naasten beter kunnen ondersteunen tijdens de rouw. "Sterven is verhuizen van de buitenwereld naar de harten van de mensen die van je houden".

Manu-Kierse-header-1170x680.jpg Manu Keirse

  1. Postmortale Zorg (Team van Docendo)

Het overlijden markeert de overgang van de zorg door formele en informele zorgverleners naar de uitvaartverzorging. Tijdens deze workshop leren zorgverleners over de zorg voor de overledene: van de laatste zorg tot de opbaring. Wat gebeurt er met de pacemaker? Waarom zullen uitvaartondernemers soms buikpuncties verrichten? Meer over deze bijzondere bijdrage lees je hier.

begrafenis_1220.jpg


Workshop Ronde 2 14.45 uur - 15.45 uur

  1. Interculturele Palliatieve Zorg (Mustafa Bulut)

Mustafa Bulut is geestelijk verzorger en werkzaam in het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. In een workshop tijdens het congres van Carend vertelt hij op heel pakkende en informatieve wijze hoe mensen met een islamitische achtergrond omgaan met een niet te genezen ziekte. Lees meer over deze workshop hier (met ook nog een mooie column van de spreker).

  1. Zorg in de stervensfase (Sander de Hosson)

De stervensfase verloopt vaak in een zelfde patroon. Dit noemen we de 'Final Common Pathway'. Longarts Sander de Hosson, auteur van het boek Slotcouplet, zal tijdens deze workshop, aan de hand van vele verhalen, vertellen over de symptomen die bij sterven horen. Aan sommige symptomen hoef je niets te doen, andere verdienen wel een interventie. Hoe kunnen we door medische interventies, maar ook door informele zorg bijdragen aan behoud van kwaliteit van leven?

Sander de Hosson-001.jpg

Longarts Sander de Hosson

  1. Medicatie in de stervensfase (Eric Geijteman)

De gemiddelde Nederlander krijgt op zijn sterfbed nog zes verschillende medicijnen, waarvan een aanzienlijk deel helemaal niet nodig is. Eric Geijteman, internist-oncoloog vertelt in deze workshop waarom en hoe we medicijnen eerder kunnen stoppen, zodat bijwerkingen minder optreden en de kwaliteit van sterven verbeterd kan worden.

  1. Ethiek (Menno de Bree)

Filosoof, auteur en veelgevraagd spreker Menno de Bree weet op vaak ontnuchterende, ontroerende en soms ironische wijze zijn publiek een spiegel voor te houden. In deze workshop zal hij ingaan op dilemma's rond het levenseinde en de eigen visie op de dood.

menno de bree carend.jpg

Filosoof Menno de Bree


16.00 uur Plenaire afsluitende lezing

16.45 uur Verjaardagsborrel van Carend

Carend bestaat deze week op de kop af 2,5 jaar en aan het eind van deze intensieve dag toasten we voor wie dat wil gezamenlijk op dit succes en samen vooruitkijken naar de toekomst. Tijdens deze dag zullen ook de Bedside Singers optreden!


Voor het congres is accreditatie aangevraagd voor de ABAN, NAPA, VSR, V&VN, KABIZ (allen 6 punten) en de geestelijk verzorgers (3 punten). Zorgverleners kunnen op verzoek een certificaat ontvangen die ze kunnen toevoegen aan hun portfolio.

Inschrijven kan via deze link.

IMG_5013.jpg