Nadenken over de toekomst bij COPD

Live
06 jul. 2023
06
20:00
20:00
Aanmelden

Nadenken over de toekomst bij COPD

COPD is een progressief verlopende, veelvoorkomende longziekte. Belangrijkste symptomen zijn een verminderd inspanningsvermogen, benauwdheid, chronisch hoesten met slijmproductie en pijn op de borst.

De ziekte treft honderdduizenden mensen in Nederland en leidt bij de ernstige vormen tot eenzaamheid en sociaal isolement. De behandeling bestaat met name uit symptoombestrijding met inhalatoren, beweging en stoppen met roken. Bij verslechtering is longrevalidatie aangewezen. Soms krijgen mensen zuurstof toegediend. De ziekte verloopt soms met longaanvallen, waarbij mensen acuut benauwd zijn en ook regelmatig in het ziekenhuis opgenomen moeten worden.

Het is bij een verslechterend COPD belangrijk om vroegtijdig na te denken over  je wensen en behoeften ten aanzien van de zorg in de toekomst. Als je achteruit gaat en bij voorbeeld in het ziekenhuis opgenomen moet worden, wil je dan nog wel dat er handelingen zoals reanimatie of kunstmatige behandelingen worden verricht. Als je al heel vaak bent opgenomen in het ziekenhuis, wil je dat een volgende keer ook nog wel. 

Tijdens dit publiekswebinar zullen we ingaan op het nadenken over de toekomst bij COPD. Waar liggen je wensen en behoeften? Waar liggen de grenzen?

Deze avond is speciaal bedoeld voor patiënten en naasten, maar ook zorgverleners zijn welkom. Toegang is gratis, maar registeren is wel verplicht.

Sprekers zijn onder meer longarts Kris Mooren (Spaarne Ziekenhuis) en een patiënt (naam volgt nog). Longarts Sander de Hosson zal de avond presenteren.

Deze avond wordt georganiseerd door Carend, PZNL, de Patientenfederatie en het Longfonds.


Gerelateerde artikelen

Nieuwe richtlijn Palliatieve zorg bij mensen met COPD
Auteur: Redactie Carend
Angst bij COPD: meerwaarde van cognitieve gedragstherapie
Auteur: Sander de Hosson, longarts
Palliatieve zorg bij COPD, een interview
Auteur: Carend Redactie

Sprekers

Kris Mooren
longarts en palliatief arts Spaarne Gasthuis
Sander de Hosson
Longarts, expert en schrijver over palliatieve zorg

Accreditatie aangevraagd

Geen accreditatie

Deelname opties

Gratis
Geen accreditatie

Sprekers