Annemieke Wagemans (AVG-arts) ook op avond over palliatieve zorg bij mensen met verstandelijke beperking

Auteur: Carend Redactie
03.01.2022
Annemieke Wagemans (AVG-arts) ook op avond over palliatieve zorg bij mensen met verstandelijke beperking
Auteur: Carend Redactie
03.01.2022

Carend kan aankondigen dat de lezing van 25 januari a.s. die door geestelijk verzorger Karin Seijdell over 'palliatieve zorg bij mensen met verstandelijke beperking' wordt verzorgd, zal worden uitgebreid met een extra lezing van Annemieke Wagemans. Zij is AVG (arts voor verstandelijk gehandicapten) en al jarenlang kartrekker op het gebied van palliatieve zorg bij mensen met een verstandelijke beperking. Zij heeft zich ingezet voor het opzetten van ACP (advance care planning) bij deze patiëntencategorie en deed daar ook onderzoek naar. Zij zal daar op 25 januari uitgebreid over vertellen.

Annemieke Wagemans vindt het belangrijk dat patiënten zelf mee beslissen over hun behandeling, indien mogelijk. In sommige gevallen bespreekt ze de zorg alleen met ouders of andere directe naasten, omdat de betrokkene zelf niet in staat is om te beslissen. Maar andere patiënten kunnen dat vaak heel goed. Wagemans: ‘Als mensen goed kunnen communiceren, dan mogen ze het helemaal zelf zeggen. Laatst is bij een van mijn patiënten een kwaadaardige tumor ontdekt. Een operatie kan haar misschien redden en daar heb ik het met haar over gehad. Ze zei: ik wil het doen, maar alleen als mijn zus meegaat naar de chirurg. Ik zeg altijd: als mensen iets beslissen wat goed voor ze is, dan zijn ze voor mij al snel wilsbekwaam.’ Als het maar enigszins kan, betrekt Wagemans de patiënt dus bij grote beslissingen. Je kunt immers niet zomaar voor een ander bepalen wat een goede kwaliteit van leven is.  

Naast het verhaal van Annemieke Wagemans zal je het webinar aan de hand van casussen kennis opdoen van de specifieke aandachtspunten bij de palliatieve zorgverlening aan mensen met een verstandelijke beperking samen met geestelijk verzorger Karin Seijdell. Wat is de invloed van die beperking op de keuzes van behandeling? Welke specifieke dilemma’s kunnen er spelen in de palliatieve zorg? Hoe kun je aandacht hebben voor alle dimensies van goede palliatieve zorgverlening?
Karin Seijdell zal met name ingaan op de morele dilemma’s, de aandacht voor zingeving en het belang van multidisciplinair samenwerken.


Wat: Webinar Palliatieve zorg bij patiënten met een verstandelijke beperking

Wanneer: 25 januari a.s.

Hoe laat: 20.00 - 22.00 uur

Waar: Thuis Achter je laptop

Inschrijven via deze link:  webinars (carend.nl) 

Voor wie: Voor iedereen die betrokken is bij de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Voor zorgverleners die accreditatie willen hebben, geldt een hoger budget, ieder ander betaalt 15,00 euro. Voor studenten geldt een tarief van 7,50 euro (aanmelden met studentenmailadres).

Laten we een platform maken voor de palliatieve zorg bij deze groep patienten! Wees welkom en denk mee! In de chat kan je vragen stellen aan de sprekers. Moderatoren proberen je vraag te beantwoorden of zetten deze door. 


Lees meer over het Webinar over palliatieve zorg bij mensen met verstandelijke beperking: 25 januari (carend.nl)

Lees meer over het onderzoek van Wagemans bij ZonMW: 'Mensen met een verstandelijke beperking willen zelf meebeslissen' - ZonMw   

Lees de column 'Oerliefde' over dit onderwerp:  Oerliefde (carend.nl) 

Foto: IStock