WEBINARS advance care planning & rouw 


Carend, want ook als je niet meer beter wordt, verdien je de beste zorg! 

Op veler verzoek zijn de webinars nu voor iedereen toegankelijk. Dus ook als je niet in de zorg werkt of studeert, maar wel geïnteresseerd bent in de onderwerpen. Bijvoorbeeld omdat je als naaste, mantelzorger, werkgever, vriend, buren of zelf als patiënt er mee te maken hebt. Dit past bij onze visie om de bekendheid van palliatieve zorg en sterven te vergroten in Nederland. Wij vinden dat belangrijk, omdat er als gevolg van deze onbekendheid veel verkeerde ideeën zijn over palliatieve zorg en sterven.  Dat moet en kan echt anders vinden wij. Dus ben je iemand die wel geïnteresseerd is, maar geen betalende baan in de zorg heeft dan mag je voor slechts 7,50 euro meedoen. Je kunt dan de kortingscode GEEN gebruiken.

Nieuwe webinar reeks

Dit najaar zal Carend met een reeks nieuwe webinars komen. In deze webinars hebben we op verschillende deelgebieden van de palliatieve zorg experts bereid gevonden die op vier verschillende avonden hun expertise met ons zullen delen.

Hierbij zullen we een reis maken die begint bij advance care planning, vervolgens voert langs zorg in de stervensfase en zal eindigen in twee verschillende perspectieven op rouw.

De verschillende webinars zijn als geheel te volgen, maar kunnen ook afzonderlijk bijgewoond worden. Tijdens de webinars zijn er moderatoren aanwezig die in de chat achtergrond informatie geven en vragen kunnen beantwoorden. Ook hebben zij de mogelijkheid om de spreker te onderbreken om direct vragen te stellen.


Deel 1. Webinar ‘Advance Care Planning in de palliatieve zorg’ (duur 2 uur)

Sprekers: Daisy Janssen; moderatie: Sander de Hosson

Datum: 9 november 2021

Vroegtijdig praten over het onafwendbare lot (de dood) van een patiënt die ongeneeslijk ziek is, kan heel confronterend zijn, toch laat de wetenschappelijke literatuur zien dat ‘advance care planning’ een waardevolle manier is om de kwaliteit van leven in de palliatieve fase en kwaliteit van sterven in de terminale fase te waarborgen.

Specialist ouderengeneeskunde Daisy Jansen gaat in dit webinar in op het door zorgverleners markeren van de palliatieve fase bij patiënten die geconfronteerd worden met een ongeneeslijke ziekte en geeft ons handvaten om het gesprek aan te gaan, ook met de naasten. Welke angsten leven er bij mensen over de stervensfase, terwijl die misschien nog heel ver weg is? Welke behoeften zijn er?

Een avond over de grenzen en de wensen van de patiënt en de geneeskunde.

Deel 2. The Final Common Pathway (duur 2 uur)

Sprekers: Sander de Hosson; moderatie: Sabine Netters

Datum: 16 november 2021

De aanloop naar de stervensfase verschilt per ziekte, maar deze verschillen vallen vrijwel weg tijdens het stervensproces. Dit fenomeen wordt de final common pathway genoemd; doodgaan doen we grotendeels op dezelfde manier. Sterven begint vaak subtiel met het stoppen met eten en later ook drinken. Als de dagen (of soms uren) voortduren treden typische symptomen op: patiënten worden bleker, het hart gaat falen en er treden verkleuringen aan extremiteiten en romp op. Vaak verandert de blik van mensen en worden ze suffer. In de laatste dagen treedt reutelen op of ontstaat er een klassiek adempatroon dat cheynes-stokes ademen genoemd wordt. Tijdens dit webinar gaat Sander de Hosson, longarts, in op deze fenomenen en de behandelmogelijkheden die ons ter dienst kunnen zijn om de kwaliteit van sterven tot in die laatste ogenblikken van het leven te borgen. Specifieke aandacht is er voor de communicatie, vooral ook met naasten tijdens het naasten.

Sander de Hosson is longarts in Assen en auteur van de bundel Slotcouplet (Arbeiderspers, 2018).

Deel 3. Webinar ‘Helpen bij verlies en verdriet’ (2 uur)

Spreker: Manu Keirse; moderatie: Sander de Hosson

Datum: 7 december 2021 20.00 uur

Chronische rouw, rouwen om een kind met een beperking of chronisch rouwen om een levend verlies van een geliefde of kind. Het gaat nooit over, want iedere mijlpaal die je kind niet haalt, haalt jou weer onderuit en dompelt je weer onder in rouw.

Raakt een mens het verdriet over een overleden dierbare ooit kwijt?

“Nee”, zegt Manu Keirse, maar dat hoeft ook niet. Ik spreek tegenwoordig over “verlies overleven” in plaats van “verwerken”, de term die vroeger gangbaar was. Je hoeft de dode niet los te laten. Jullie relatie beëindigt niet, ze verandert alleen van vorm. Wanneer je regelmatig herinneringen blijft ophalen, blijft diegene op een positieve manier leven in je hart.

Hoogleraar Rouw en Rouwverwerking Manu Keirse gaat in dit webinar in op de omgang met verlies en verdriet. En op de rol die zorgverleners hebben in het proces dat mensen die een dergelijk verdriet ondergaan. Een avond vol pakkende verhalen, met ruimte voor vragen, maar ook met gebrek aan antwoorden, omdat die er bij levend verlies vaak helemaal niet zijn.

Deel 4. Webinar ‘Pleister tegen de tranen’ (2 uur)

Sprekers: Tanja van Roosmalen; moderatie: Sabine Netters

Datum: 11 januari 2022 20.00 uur

De dood van een geliefde, met name een ouder heeft een ongekende impact op het leven van een kind. In het boek “Pleister tegen de tranen” geven auteurs en rouwdeskundigen Tanja van Roosmalen, Riet Fiddelaers-Jaspers en Machteld Lavell woorden aan dit ongekende verdriet en hoe kinderen daar verschillend mee om kunnen gaan.  Vaak ervaart een kind het sterven volledig vanuit een eigen -realistisch- perspectief. Uit diverse verhalen blijkt hoe confronterend het afscheid van een ouder voor kinderen kan zijn en hoe belangrijk het is om hier zorgvuldig met kinderen over te praten. Mooi zijn de voorbeelden over hoe aan kinderen kan worden uitgelegd wat euthanasie en palliatieve sedatie zijn. Ook de aanwezigheid van kinderen komt hier ter sprake en het boek neemt daarin een open houding aan. Waardevol is ook het pleidooi om kinderen bij het laatste afscheid een taak te geven.

In dit webinar zal Tanja van Roosmalen ons handvaten geven om kinderen van verschillende leeftijden in verschillende situaties zo goed mogelijk te begeleiden.

Accreditatie wordt aangevraagd voor alle artsen (2 punten per onderdeel; 8 voor gehele vierluik), verpleegkundigen & verzorgenden (1 punt per onderdeel; 4 voor gehele vierluik), verpleegkundig specialisten (2 punten per onderdeel; 8 voor gehele vierluik) en geestelijk verzorgers (0,5 punt per onderdeel; 2 voor gehele vierluik). Omdat de webinars geaccrediteerd zijn, zouden vrijwel alle zorginstellingen deze kosten moeten vergoeden uit het opleidingsbudget. Zelfstandigen kunnen de kosten aftrekken van de belasting. Apothekers kunnen op basis van de door de ABAN toegekende punten zelf aanspraak maken op accreditatiepunten en dit geldt ook voor PA-ers o.b.v. de toekenning van zowel de ABAN als het verpleegkundig specialisten register. 

Houd mij op de hoogte

nieuws,webinars en meer

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.