CONGRESSEN

10 april 2024
13:00 - 17:00
Jaarbeurs Utrecht

Proactieve zorgsymposium 'Als je begrijpt wat ik bedoel'

Proactieve zorgplanning (PZP) krijgt binnen de zorg steeds meer aandacht. PZP is het vooraf goed doorspreken van wensen, behoeften en onzekerheden met de patiënt en alle betrokkenen over de toekomst bij ernstige ziekten of verhoogde kwetsbaarheid. Welke behandelingen zou iemand nog wel willen en welke niet meer? Maar ook: waar liggen de grenzen van de geneeskunde? Wat wil iemand nog weten over wat hem te wachten staat bij de behandeling, maar ook later als de stervensfase begint.

PZP is niet één gesprek, maar een continu én dynamisch traject tussen de zorgverlener, de patiënt of cliënt en zijn naasten over actuele en toekomstige levensdoelen en keuzes die er te maken zijn.

Accreditatie is aangevraagd (ABAN, V&VN, NVDA, Kabiz, NvPPO, NAPA, VSR en voor geestelijk verzorgers).
Kosten zijn 159,00 euro. Leden van V&VN, NVDA en de NvPPO krijgen 10% korting (wel Carend-account aanmaken bij 'Mijn Carend'). Studenten en vrijwilligers kunnen naar binnen voor 75,00 euro (alleen bij aanmelding via studentenmail adres. We hopen en gaan ervan uit dat er geen misbruik van deze regeling wordt gemaakt).
Wil je met drie of meer mensen naar het symposium, dan kan je op factuur (van je werkgever) betalen. Mail naar congres@carend.nl als je dit wil.

23 mei 2024
09:30 - 16:00
Nieuwe Buitensociëteit Zwolle

Het Naasten en Nabestaandencongres (voor zorgverleners)

Aandacht, zorg en samenwerken: kernwoorden als het gaat om meer oog voor naasten en nabestaanden van mensen die niet meer beter worden. Binnen de palliatieve zorg draait het natuurlijk vaak om de patiënt – maar diens partner, kinderen, familieleden of vrienden hebben hun eigen weg te gaan. Hoe kan jij als zorgverlener goed voor naasten en nabestaanden zorgen? En met welke tools of organisaties kun je die zorg beter op de kaart zetten binnen jouw organisatie? Op donderdag 23 mei 2024 organiseert Carend het Naasten- en Nabestaanden Congres (voor zorgverleners) in Zwolle!

Het congres is bedoeld voor zorgverleners in brede zin, namelijk iedereen die zich in zorg, beleid, onderwijs of onderzoek bezighoudt met aandacht voor naasten en nabestaanden.

Laat je inspireren door de experts op dit vlak: zij nemen je mee aan de hand van praktijkvoorbeelden, stripkunst, persoonlijke verhalen, concrete hulpbronnen en initiatieven. Ook hoor je meer over het perspectief van minder vaak gehoorde groepen zoals migranten en kinderen van ernstig zieke ouders. Onder bezielende leiding van Adelheid Roosen ervaar je de kracht van samen in gesprek gaan. Want oog voor naasten en nabestaanden hebben we sámen.

Het is een bewuste keuze om niet één mantelzorger centraal te stellen en zijn of haar verhaal te laten doen. Er is namelijk niet één verhaal. We zijn allemaal naasten van elkaar, iedereen komt op een bepaald moment in het leven in aanraking met mantelzorg en ervaart dat op een eigen manier. Bij de opening en het programmaonderdeel met verschillende perspectieven vertellen de sprekers daarom niet alleen over hun professionele ervaringen mét naasten maar juist ook over hun persoonlijke ervaringen áls naaste of mantelzorger.

Met inspiratie en praktijkvoorbeelden van o.a.:
Adelheid Roosen
Maaike Haan
Hinke Hoffstädt
Yvette van der Linden & Marcella Tam
Tanja van Roosmalen
IPSO, MantelzorgNL, Markant centrum voor mantelzorgondersteuning (gesubsidieerd vanuit de gemeente), Netwerken Palliatieve Zorg, Vereniging leven met dood en VPTZ Nederland
Stripverhalen uit het boek ‘Naasten’
Gudule Boland
Sander de Hosson

Het congres kost 47,50 euro voor iedereen, een lunch en koffie/thee zijn inbegrepen.

Het congres vindt plaats in samenwerking met ZonMw-projecten ‘Oog voor Naasten en Nabestaanden’ (LUMC) en ‘Naasten – Een venster op mantelzorgdilemma’s’ (Radboudumc) en wordt mogelijk gemaakt door KWF.

26 juni 2024
12:30 - 17:00
Jaarbeurs Utrecht

Connecting Communities - Hét Congres over de Sociale Benadering van Palliatieve Zorg

Mensen met een ongeneeslijke levensbedreigende ziekte of kwetsbaarheid willen vaak mee kunnen blijven doen in de samenleving. Naast goede zorg, willen ze blijven werken, naar school gaan of studeren, sociale contacten onderhouden en passend wonen. In het dagelijks leven blijkt dat niet zo eenvoudig.

Met Pieter Hilhorst, Marcel Canoy, Marieke Groot, Sander de Hosson, Iris van Bennekom, Wies Wagenaar, Tamimount Kaddouri en Judith Rietjens.

Sociale benadering
In dit congres ligt de nadruk op de sociale benadering van palliatieve zorg voor goede kwaliteit van leven. Naast lichamelijk welzijn, gaat het om mentaal en sociaal welbevinden, zingeving en betekenisvolle relaties. Dat bereiken we met passende zorg en ondersteuning die aansluit bij waarden, wensen en de leefomgeving van mensen in de palliatieve levensfase, mantelzorgers en naasten. Passende zorg vraagt om samenwerking van professionals en vrijwilligers in het zorg- en sociaal domein. En om verbinding van de formele met de informele zorg in wijken en buurten en van actieve betrokkenheid van inwoners zelf.

Wil je je kijk op palliatieve zorg verbreden en uitdiepen in één middag en kennismaken met nieuwe perspectieven op passende zorg en ondersteuning voor mensen in de laatste fase van hun leven? Noteer dan deze datum in je agenda en schrijf je in. Ontmoet inspirerende sprekers, nieuwe initiatieven en voorbeelden uit de praktijk, ontdek wat je daarvan kunt leren en praat mee op woensdagmiddag 26 juni van 13.00-17.00 uur in de Jaarbeurs Utrecht.

Kosten zijn 75 euro inclusief thee, koffie, fris en versnaperingen. Accreditatie wordt aangevraagd bij V&VN, NvPO,SKGV en Registerplein.

Het congres Connecting Communities is een samenwerking van Carend, Agora, PZNL en het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II.

6 november 2024
09:00 - 17:00
Jaarbeurs Utrecht

Congres 'Zorg rond de Stervensfase' 6 november 2024

Op woensdag 6 november 2024 vindt het congres ‘Zorg in de Stervensfase’ van Carend plaats in het Beatrixtheater te Utrecht. Samen met sprekers als Manu Keirse, Sander de Hosson, Madeleine Kerkhof, Teun Toebes, Karlijn van Rooijen, Annelot van der Meulen, Mustafa Bulut en Edwin Spieard zullen we aandacht besteden aan alle domeinen van de palliatieve zorg in de stervensfase.

Dit evenement biedt artsen, verpleegkundigen, vrijwilligers, studenten en alle geïnteresseerden de kans om alles te leren over zowel formele als informele zorg in de laatste levensfase. Het congres belicht nadrukkelijk alle vier de domeinen van palliatieve zorg, met speciale aandacht voor fysieke symptomen (met een focus op mondklachten in de stervensfase), delier en onrust, ondersteuning van naasten tijdens het sterfproces en een workshop over existentieel lijden in de stervensfase.

Enkele hoogtepunten in het programma zijn een plenaire lezing door de gerenommeerde hoogleraar rouw Manu Keirse, een optreden van 'Theater van de Laatste Dagen', de presentatie van Human Forever door Teun Toebes en uitgebreide aandacht voor interculturele palliatieve zorg met geestelijk verzorger en auteur Mustafa Bulut.

Carend heeft de filosofie dat u tijdens ons congres aan de hand van presentaties concrete kennis en kunde aangereikt krijgt, die u een dag later in de praktijk kunt brengen.

Tot 1 september geldt er een vroegboek korting van 279,00 euro. Daarna zijn de kosten voor het congres 314 euro (leden van V&VN en NvvPO krijgen dan wel 10% korting mits je (eerst)een Carend-account hebt aangemaakt bij 'Mijn Carend'). Studenten (aanmelden met studentenmailadres) en vrijwilligers betalen altijd 159,00 euro. Wij controleren of je student dan wel vrijwilliger bent, we vertrouwen hierbij op ieders eerlijkheid). Als je op naam van je werkgever wilt inschrijven en door hen wilt laten betalen, kan dat vanaf drie personen. Stuur een mailbericht naar congres@carend.nl en wij regelen het dan verder met je.

Voor vragen rondom het congres kun je mailen naar congres@carend.nl .