Congres 'Zorg rond de Stervensfase' 6 november 2024
Op woensdag 6 november 2024 vindt het congres ‘Zorg in de Stervensfase’ van Carend plaats in het Beatrixtheater te Utrecht. Samen met sprekers als Manu Keirse, Sander de Hosson, Madeleine Kerkhof, Teun Toebes, Karlijn van Rooijen, Annelot van der Meulen, Mustafa Bulut en Edwin Spieard zullen we aandacht besteden aan alle domeinen van de palliatieve zorg in de stervensfase.
Dit evenement biedt artsen, verpleegkundigen, vrijwilligers, studenten en alle geïnteresseerden de kans om alles te leren over zowel formele als informele zorg in de laatste levensfase. Het congres belicht nadrukkelijk alle vier de domeinen van palliatieve zorg, met speciale aandacht voor fysieke symptomen (met een focus op mondklachten in de stervensfase), delier en onrust, ondersteuning van naasten tijdens het sterfproces en een workshop over existentieel lijden in de stervensfase.
Enkele hoogtepunten in het programma zijn een plenaire lezing door de gerenommeerde hoogleraar rouw Manu Keirse, een optreden van 'Theater van de Laatste Dagen', de presentatie van Human Forever door Teun Toebes en uitgebreide aandacht voor interculturele palliatieve zorg met geestelijk verzorger en auteur Mustafa Bulut.
Carend heeft de filosofie dat u tijdens ons congres aan de hand van presentaties concrete kennis en kunde aangereikt krijgt, die u een dag later in de praktijk kunt brengen.
De kosten voor het congres bedragen 314 euro (leden van V&VN en NvvPO krijgen wel 10% korting mits je (eerst)een Carend-account hebt aangemaakt bij 'Mijn Carend'). Studenten (aanmelden met studentenmailadres) en vrijwilligers betalen altijd 159,00 euro. Wij controleren of je student dan wel vrijwilliger bent, we vertrouwen hierbij op ieders eerlijkheid). Als je op naam van je werkgever wilt inschrijven en door hen wilt laten betalen, kan dat vanaf drie personen. Stuur een mailbericht naar congres@carend.nl en wij regelen het dan verder met je.
Voor vragen rondom het congres kun je mailen naar congres@carend.nl . Lukt het aanmelden niet? Mail ons dan ook op dit adres.
Nationaal Euthanasie Congres 12 Februari 2025
Op 12 februari vindt het Nationaal Euthanasie Congres 2025 plaats. Dit unieke evenement biedt zorgverleners en andere geïnteresseerden de kans om samen te komen, kennis te delen en dieper in te gaan op de complexe en gevoelige thema's rondom euthanasie. In een wereld waar medische keuzes steeds geavanceerder en ook ethisch meer beladen worden, is het essentieel dat wij, als zorgverleners en als samenleving, goed geïnformeerd en in gesprek blijven en zorgvuldig afwegen wat het beste is voor onze patiënten en naasten.
Tijdens dit congres zullen vooraanstaande experts uit diverse disciplines inzichten delen over de juridische, ethische en medische aspecten van euthanasie. Door middel van lezingen en interactieve sessies krijgt u de mogelijkheid om uw kennis te verdiepen en deel te nemen aan het gesprek over een onderwerp dat zowel ons werk als ons persoonlijke leven raakt.
Of u nu direct betrokken bent bij de zorgverlening, of simpelweg geïnteresseerd bent in de maatschappelijke impact van euthanasie, dit congres biedt u een waardevolle kans om uw perspectief te verbreden en in contact te komen met anderen die zich inzetten voor zorgvuldige en empathische besluitvorming in de zorg.
Het congres wordt georganiseerd door Carend, Expertisecentrum Euthanasie en de NVVE tijdens de Week van de Euthanasie.
Het congres kost 134,50 euro inclusief koffie, thee en versnaperingen. Er is ruimte om vooraf, achteraf of in de pauzes met elkaar in gesprek te gaan en te netwerken.
Congres Carend Palliatieve Zorg in Transitie 3 april 2025
Op donderdag 3 april 2025 vindt het congres ‘Palliatieve zorg in transitie’ van Carend plaats in het Beatrixtheater in Utrecht. Samen met sprekers zoals Kathryn Mannix, Yvo Smulders, Sander de Hosson en Pim van Lommel zullen we aandacht besteden aan alle domeinen van de transitie in de palliatieve zorg.
Dit evenement biedt artsen, apothekers, verpleegkundigen, vrijwilligers, studenten en alle geïnteresseerden de kans om alles te leren over zowel formele als informele zorg in de laatste levensfase. Het congres belicht nadrukkelijk alle vier de domeinen van palliatieve zorg.
Het programma is zorgvuldig samengesteld met nationale en internationale experts. Professor Yvo Smulders opent de dag met zijn prikkelende lezing over de reanimatievraag in acute situaties. Hij stelt de huidige praktijk kritisch ter discussie en pleit voor een meer genuanceerde aanpak bij beslissingen over leven en dood.
De gerenommeerde Britse auteur en arts Kathryn Mannix, een internationale autoriteit op het gebied van stervensbegeleiding, deelt haar inzichten in het omarmen van het levenseinde. Haar inspirerende lezing “With the End in Mind” nodigt uit tot een open dialoog over het stervensproces en hoe dit bespreekbaar gemaakt kan worden, zowel in de zorg als in de samenleving.
Wieke Paulusma, Tweede Kamerlid en voormalig verpleegkundige, gaat dieper in op de rol van de politiek in het waarborgen van toekomstbestendige palliatieve zorg. Zij bespreekt de noodzaak van structurele veranderingen in het zorgsysteem en de politieke uitdagingen die daarbij komen kijken.
Daarnaast biedt het congres ruimte voor persoonlijke verhalen en innovatieve projecten, zoals de ontroerende animatiefilm LUKi & The Lights, een film die bewustwording over ALS vergroot. Sascha Groen, weduwe van Anjo Snijders, deelt haar ervaring na de vertoning van de film.
In de middag zijn er diverse workshops, geleid door vooraanstaande experts. Professor Hans van Delden bespreekt ethische dilemma’s rondom dehydratie in de laatste levensfase. Professor Bart Morlion gaat in op pijn en pijnbehandeling, terwijl Anne-Mei The haar revolutionaire sociale benadering van dementie toelicht.
Het verhaal van Michel de Hond en Stichting Komma belicht het belang van het vastleggen van levensverhalen voor mensen met een ongeneeslijke ziekte voor hun kinderen. Dit biedt de mogelijkheid om op een bijzondere manier voort te leven in de herinneringen van geliefden. In andere sessies, zoals over postmortale zorg door Monuta en existentiële vraagstukken door Marc Rietveld, krijgen zorgverleners praktische handvatten om hun patiënten optimaal te ondersteunen op existentieel vlak of na de dood. De afsluiting van de dag is in handen van Pim van Lommel, die wetenschappelijk onderzoek deed naar bijna-dood ervaringen en daar een internationale bestseller over schreef.
Carend hanteert de filosofie dat u tijdens ons congres door middel van presentaties concrete kennis en vaardigheden aangereikt krijgt, die u de volgende dag al in de praktijk kunt brengen.
Tot en met 12 januari geldt een vroegboekkorting van 299 euro. Daarna bedragen de kosten voor het congres 314 euro. Leden van V&VN en NvvPO krijgen 10% korting, mits zij eerst een Carend-account hebben aangemaakt bij ‘Mijn Carend’. Studenten (bij aanmelden met studenten e-mailadres), AIOS en vrijwilligers betalen 169 euro. Wij controleren of u student, AIOS, of vrijwilliger ben en vertrouwen hierbij op ieders eerlijkheid. Als u op naam van uw werkgever wilt inschrijven en door hen wilt laten betalen, kan dat vanaf drie personen. Stuur in dat geval een e-mail naar congres@carend.nl, dan regelen wij het verder met u.
Voor vragen over het congres kun je mailen naar congres@carend.nl. Lukt het aanmelden niet? Mail ons dan ook op dit adres.
Theatercollege 'Wie de dood ziet, ziet het leven' 18 maart 2025
Ervaar een onvergetelijke avond vol ontroering, inzichten en herkenbare momenten over palliatieve zorg.
Carend nodigt je uit voor een uniek theatercollege met Sander de Hosson, longarts en deskundige binnen de palliatieve zorg en een ontroerend optreden van 'Theater van de Laatste Dagen'. Centraal deze avond staan de echte verhalen en ervaringen, met ruimte voor zowel een lach als een traan.
Het Theatercollege vindt plaats in Schouwburg Geert Teis in Stadskanaal op 18 maart 2025 van 19.00 uur tot 22.00 uur. Er is accreditatie aangevraagd voor V&VN.
19.00 uur: Opening
19.10 uur: Sander de Hosson - 'Wie de dood ziet, ziet het leven'
Sander de Hosson, longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, neemt je mee in de wereld van palliatieve zorg. Hij bespreekt wat zorgverleners kunnen betekenen in de laatste levensfase. Hoe herken je cruciale symptomen en wanneer moet je ingrijpen? Welke rol speelt communicatie met naasten, en hoe blijf je zelf mens in deze kwetsbare situaties? Sander, al 20 jaar pleitbezorger van palliatieve zorg, schreef de bestsellers Slotcouplet en Leven Toevoegen aan de Dagen, en is columnist voor LINDA.
20.40 uur: Theater van de Laatste Dagen
Na de pauze brengt 'Theater van de Laatste Dagen' een prachtige vertelling over de dagelijkse realiteit van palliatieve zorg. Deze voorstelling, een mix van humor en emotie, nodigt uit tot reflectie en gesprek. Het stuk is een pleidooi voor aandachtige en waardige zorg voor patiënten en hun naasten, met een ontroerende weergave van hoe een verzorgende transformeert van onzekerheid naar een liefdevolle professional, geboren voor de palliatieve zorg.
Theatermaker Nicoline van de Beek brengt met scherpte en humor de herkenbare uitdagingen van zorgverleners tot leven.
Waarom mag je deze avond niet missen?
-Krijg praktische tips van Sander de Hosson voor zorg in de stervensfase, die je direct kunt toepassen in de praktijk.
-Geniet van een ontroerende voorstelling die de kwetsbaarheid en kracht van het leven benadrukt.
-Ervaar een avond vol reflectie, herkenning en waardevolle lessen voor iedereen in de palliatieve zorg.
Mis deze unieke kans niet en beleef een avond die je nog lang bij zal blijven!
Accreditatie wordt aangevraagd voor V&VN.