CONGRESSEN

13 juni 2023
12:30 - 17:00
Jaarbeurs Utrecht

Het ACP Congres

De aandacht voor advancecare planning (ACP) ofwel proactieve zorgplanning neemt snel toe en dat is helemaal terecht. Vooraf praten met een patiënt over zijn of haar grenzen en wensen ten aanzien van toekomstige zorg en situaties is relevant, net als het aftasten van de grenzen van de geneeskunde zelf. Wat is echt belangrijk voor een patiënt en zijn naaste? Hoe ziet een goede dag eruit? Nu, maar ook bij het vorderen van een ziekte? In de stervensfase?

Kwetsbaarheid door ziekte of door het vorderen van de leeftijd beïnvloedt de beslissingen die worden genomen ten aanzien van mogelijk behandelingen. De technologische ontwikkelingen binnen de zorg nemen toe. We kunnen als zorgverleners steeds meer. Dat is goed nieuws, maar er is een belangrijke andere kant van deze medaille. Want is de kwaliteit van leven daar altijd mee gediend? Wil iemand nog wel alles wat mogelijk is?

1 november 2023
09:15 - 17:00
Jaarbeurs Utrecht

Congres 'Zorg in de Stervensfase'

Op woensdag 1 november 2023 vindt het congres ‘Zorg in de Stervensfase’ van Carend plaats in de Jaarbeurs. Met sprekers als Lia van Zuylen, Christiaan Rhodius, Saida Aoulad Baktit, Michel d’Hondt, Sabine Netters, Leonie Vogels, Jet van Esch, Eric Geijteman en Sander de Hosson zullen we aandacht kunnen besteden aan alle domeinen van de palliatieve zorg in de stervensfase.

We beginnen de dag met de presentatie van de nieuwe IKNL-richtlijn ‘Zorg in de Stervensfase’ met aandacht voor het markeren van de stervensfase en symptomatologie en zullen later op de dag belangrijke medische interventies als euthanasie en palliatieve sedatie de revue passeren, maar er is ook ruimschoots aandacht voor informele zorg van vrijwilligers, communicatie in de stervensfase en interculturele zorg in de stervensfase.

Carend heeft de filosofie dat u tijdens ons congres aan de hand van presentaties concrete kennis en kunde aangereikt krijgt, die u een dag later in de praktijk kunt brengen.