Boek 'Leven toevoegen aan de dagen' verschijnt in maart

Auteur: Carend Redactie
04.12.2022
Boek 'Leven toevoegen aan de dagen' verschijnt in maart
Auteur: Carend Redactie
04.12.2022

Op 14 maart verschijnt het boek 'Leven toevoegen aan de dagen'. Het is per heden te bestellen in de voorverkoop.

In dit boek volgt en interviewt journalist Els Quaegebeur longarts Sander de Hosson in zijn praktijk in het ziekenhuis. Samen beschrijven ze de wereld van de palliatieve zorg, de zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten.  De quote 'Leven toevoegen aan de dagen' is afkomstig van een bekende uitspraak van pionier in de palliatieve zorg verpleegkundige Cicely Saunders, die zei: 'We moeten leven toevoegen aan de dagen in plaats van dagen aan het leven'.

Sander de Hosson behandelt enerzijds veel mensen met longkanker, COPD, anderzijds maakt hij ook deel uit van een palliatief team. Het boek beschrijft hoe de arts zijn vak uitoefent te midden van de vaak rauwe realiteit en besef dat veel van zijn patiënten zullen sterven. Wat is in dit proces nu het allerbelangrijkste: het verlengen van het leven of het verbeteren van de kwaliteit ervan? Hoe kunnen beide doelen behaald worden en op welke momenten staan deze juist lijnrecht tegenover elkaar?

In vier uitgebreide hoofdstukken wordt het beloop van de diagnose tot aan het sterven en de fase erna zonder taboes besproken, aan de hand van vele verhalen van patiënten. Waarom is het belangrijk om vroegtijdig over de dood te praten? Waarom gebeurt dat niet altijd? Hoe bereidt een arts de familie voor op de stervensfase? Hoe ziet een stervend lichaam eruit? Wat kunnen we doen om de fase van ziek zijn te verlichten? En welke mogelijkheden zijn er, naast het geven van medicijnen, om de kwaliteit van het sterven te verbeteren? Wat is bij voorbeeld een koppelbed of een waakmand? Quaegebeur en de Hosson nemen de lezer mee in een wereld die zich vaak achter gesloten deuren afspeelt. 'Het sterven en de dood zijn rauw, onomkeerbaar, maar juist het praten erover, de openheid kan mensen echt helpen. Kennis helpt mensen. 'Wie de dood ziet, ziet het leven', stelt de Hosson meermaals.

'Wie de dood ziet, ziet het leven'.

Aan het boek werkten velen anderen mee, waaronder hoogleraar rouw Manu Keirse, specialist ouderengeneeskunde Margot Verkuylen, geestelijk verzorger Mustafa Bulut, patiënte Jannie Oskam, hoogleraar zorgethiek Carlo Leget, cardioloog Bas Bekkers en Ineke Visser, directeur van het Landelijk Expertisecentrum Sterven.

Het boek verschijnt in de derde week van februari en is nu al te bestellen, bijvoorbeeld hierhier of hier.

Sander de Hosson schreef in 2018 het boek 'Slotcouplet'.


Longarts Sander de Hosson

Els Quaegebeur


In maart vindt het gelijknamige congres plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. De auteurs zullen daar aanwezig zijn.