Carend biedt webinar ‘Mantelzorg’ op 24 januari gratis aan

Auteur:
29.12.2022
Carend biedt webinar ‘Mantelzorg’ op 24 januari gratis aan
Auteur:
29.12.2022

Op dinsdag 24 januari vindt het webinar ‘Mantelzorg’ van Carend plaats. Omdat wij dit een heel belangrijk onderwerp vinden, heeft Carend besloten dit webinar gratis aan te bieden. Registreren vooraf is wel verplicht. Dat kan via de link onderaan deze pagina.


De doelgroep is zorgverleners die met patiënten in de palliatieve fase en hun naasten werken, maar ook interessant voor patienten en mantelzorgers zelf en zorgbestuurders en -beleidsmakers.


In de komende maanden zal Carend zeer geregeld aandacht gaan besteden aan mantelzorg binnen een project dat gesubsidieerd wordt door het KWF.


Inhoud van het webinar


In de palliatieve zorg spreken we vaak over het belang van persoonsgerichte zorg – zorg die afgestemd is op iemands persoonlijke behoeften, wensen en voorkeuren. Natúúrlijk staat degene die ernstig ziek is daarin centraal, maar hebben we daarbij ook genoeg oog voor de mantelzorger? 


Iemand die (langdurig) voor een naaste zorgt die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulpbehoevend is, noemen we een mantelzorger. Juist wanneer hun dierbare ernstig ziek is bewandelen mantelzorgers hun eigen traject. De situatie laat hen vaak maar moeilijk los; het is immers hun laatste kans om nog iets voor hun dierbare te betekenen. Mantelzorg kan daardoor ook een heel betekenisvolle en positieve ervaring zijn. 


Het oplossen van moeilijkheden of dilemma’s van mantelzorgers kan (en hoeft) niet altijd. Wel moet er aandacht zijn voor hoe het met hen gaat, wat mantelzorgen voor hen betekent en wat zij daarbij nodig hebben.

Als we goede persoonsgerichte zorg willen verlenen, mogen we de mantelzorger daarbij niet uit het oog verliezen. Dian Paasman (beleidsadviseur), Maaike Haan (onderzoeker Radboudumc) en Hinke Hoffstädt (onderzoeker LUMC) nemen je in dit webinar daarom mee in het perspectief van naasten. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en hun onderzoek, maar ook vanuit beeldmateriaal uit het indrukwekkende stripboek ‘Naasten’ gaan we samen in gesprek over:


  • Wat het betekent voor mantelzorgers om hun dierbare tot het eind te blijven bijstaan en hoe complex en normatief dat kan zijn;
  • Welke boodschap mantelzorgers hebben voor zorgprofessionals en het belang van maatwerk; 
  • En heel concreet: wat jij daarin te bieden hebt – hoe kan jij de zorg voor mantelzorgers op de kaart zetten in jouw organisatie of in het onderwijs? Inspiratie opdoen uit ervaringen van anderen, maar ook uit het stripboek ‘Naasten’, kan hierbij helpen.


“Ook als je niet meer beter wordt, verdien je de beste zorg.” Die beste zorg kunnen we alleen leveren in samenwerking met de betrokken naasten en door ervoor te zorgen dat zij op de been blijven.

Het webinar is niet geaccrediteerd.


Lees hier meer over het stripboek: https://carend.nl/column/stripboek-over-mantelzorg-makers-en-onderzoekers-spreken-op-24-januari-een-webinar

dinsdag 24 januari 2023
20:00 uur