Deze week start nieuw seizoen van De Carend Podcast: 'Het verlichten van klachten'

Auteur: Carend Redactie
15.04.2024
Deze week start nieuw seizoen van De Carend Podcast: 'Het verlichten van klachten'
Auteur: Carend Redactie
15.04.2024

Deze week start het nieuwe seizoen van "De Carend Podcast". Thema van dit seizoen is 'Het verlichten van Klachten' en is dus gericht op de diagnostiek en behandeling van diverse lichamelijke klachten in de palliatieve en terminale fase. Een scala aan symptomen zal de revue passeren waaronder benauwdheid, misselijkheid, nierfalen en overvulling en reutelen. 

Presentator is wederom internist-oncoloog in opleiding Nick Dekker. Een reeks experts zal met hem hun kennis en ervaring delen in de komende afleveringen. Onder hen bevinden zich vooraanstaande namen zoals hoogleraar palliatieve zorg Saskia Teunissen, internist-nefroloog Marjolein van Buren, onderzoeker en palliatief arts Jet van Esch en cardioloog Bas Bekkers.

Deze week: Angst met Sabine Netters (internist-oncoloog AvL).

Sabine Netters is internist-oncoloog van het palliatief team van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en met haar gaan we in op het onderwerp angst, dat in de palliatieve zorg vele gedaantes kent. Er is angst voor een specifieke situatie, maar soms zijn mensen ook bang zonder duidelijke aanleiding. Hoe ga je daarmee om als zorgverlener en welke mogelijkheden heb je om de patiënt en zijn naaste beter te begeleiden.

"Mensen in uw situatie, die bijvoorbeeld ook te horen hebben gekregen dat ze niet zo lang meer te leven hebben kunnen soms bang worden.... Hoe is dat voor u?" Deze manier is veel minder confronterend dan de directe vraag: "Bent u bang?" Je helpt iemand langs de zon te kijken in plaats van direct in de zon.

Verder geeft Netters praktische tips die vooral direct toe te passen zijn door collega's die in een instelling werken: wat vaker langslopen met een hele gerichte vraag of informatie: "U wordt rond 3 uur opgehaald voor de foto". "Kan ik nog wat voor u inschenken?". Op deze manier voorkom je namelijk dat iemand zich in alle hectiek verloren voelt. De meerwaarde van de collega's van de geestelijke verzorging, psychologie en psychiatrie komt ook aan bod.

Pas helemaal op het eind gaat Netters in op de differentiaaldiagnose van angst en uiteindelijk de eventueel medicamenteuze behandeling van angst in de palliatieve fase.

Je beluistert de aflevering hieronder of via spotify, apple podcast of via je favoriete podcastkanaal.Hoe ben je op de hoogte van een nieuwe aflevering?

We brengen je op de hoogte via onze nieuwsbrief, social media en deze website als een nieuwe aflevering is gepubliceerd, maar het makkelijkste is om ons te volgen op spotify, apple podcast of je favoriete podcastkanaal, dan krijg je meteen bericht als er een nieuwe aflevering wordt gepubliceerd.Deze podcast is een samenwerking met het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II), een initiatief om de bewustwording van palliatieve zorg te vergroten.

Voor meer informatie voor zorgverleners over angst, bekijk de richtlijn.
Voor meer informatie voor patiënten over angst kijk je op overpalliatievezorg.nl.