Een leven [voorstelling]

Auteur: Gertien Koster
04.12.2022
Een leven [voorstelling]
Auteur: Gertien Koster
04.12.2022

De aanschaf van tepelhoedjes en kraamverband, het volgen van een pufcursus, een geboorteplan schrijven en een ziekenhuistas klaarzetten. Allemaal ter voorbereiding op de geboorte van zijn baby.

Benja Bruijning maakt in zijn solovoorstelling Een leven een vergelijking met het krijgen van een kind en het overlijden van een naaste, zijn vader. Een groot contrast. Nick Payne schreef de tekst, Bruijning vertaalde.

Als zijn dochtertje al maanden oud is, lijkt hij pas echt van haar te kunnen houden. Tot die tijd heeft de rouw om zijn overleden vader de overhand. Hij is nog te veel zoon om vader te kunnen zijn. Benja Bruijning staat alleen op het toneel dat helemaal leeg is op twee zandlopers na. Als zijn vader overlijdt stopt de zandloper die de grootste berg zand veroorzaakt, terwijl een nieuwe zandloper een klein hoopje zand begint te produceren wanneer baby Marie zich aandient. Een prachtig beeld!

Dood en leven zijn innig verstrengeld in deze prachttekst die humoristisch is, maar ook ontroert, mede door de schitterende vormgeving die uiterst symbolisch is. Bruijning acteert prachtig. Hij weet je met zijn stem en verteltechniek moeiteloos ruim een uur lang te boeien.

Een leven is een kleine voorstelling van grote schoonheid.Speeldata zijn hier te vinden.

Recensie in de Volkskrant.

Foto en trailer: Theaterbureau de Mannen.