Het naasten- en nabestaandencongres: Adelheid Roossen en Maaike Haan

Auteur:
01.01.2024
Het naasten- en nabestaandencongres: Adelheid Roossen en Maaike Haan
Auteur:
01.01.2024

In de jaren '80 gaat Adelheid Roosen aan de slag als theatermaakster en actrice. Zo werkte ze mee aan diverse films, zoals Als de noodklok luidt, Mama is boos! en Het Zakmes. Ook leverde ze een bijdrage aan vele televisieprogramma's, zoals Het andere net, VARA's Nachtshow en De Familie Braaksma op vakantie. Roosen droeg veel bij aan de emancipatie van Islamitische moslima's. Na haar deelname aan De vagina monologen schreef ze een versie voor Islamitische vrouwen, waarin taboes rond intimiteit en seksualiteit werden doorbroken. 

Haar extraverte karakter en sprankelende persoonlijkheid bleken een perfecte combinatie met de uitbundige Karin Bloemen. De dames stonden dan ook veelvuldig samen op het podium, zoals in theatercabaretgroep Purper en de voorstelling Niet gesnoeid. 

Roosen staat bekend om haar veelzijdigheid. Zo speelde ze in uiteenlopende stukken, van cabaret tot Shakespeare. Ook werkte ze veel als dramadocente, onder meer aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Roosen ontving ook vele onderscheidingen tijdens haar carrière, zoals de Amsterdamprijs voor de kunst en de Dr. J.P. van Praag-prijs, maar ook de Amerikaanse Gilder/Coigney International Theatre Award van de League of Professional Theatre Women. 

Samen met Hugo Borst ging zij in het verpleegtehuis op zoek naar de menselijke zorg bij dementie. Het leverde in 2018 een bijzonder vierluik op: In de Leeuwenhoek. De serie kreeg een vervolg met Thuis op Zuid en Roosen en Borst. Als ervaringsdeskundige weten Adelheid Roosen en Hugo Borst hoe het is om langzaam afscheid te moeten nemen van iemand met dementie. Beiden verloren ze hun moeder aan de ziekte. Sinds het verlies onderzoeken ze hoe de zorg voor en omgang met mensen met dementie beter kan. Dat doet Roosen als theatermaker op de haar zo kenmerkende manier: ze komt bij iedereen dichtbij, raakt de mensen en verzint bijzondere rituelen rondom afscheid. 


Maaike Haan doet bij Radboudumc (IQ Health, vakgroep ethiek van de gezondheidszorg) promotieonderzoek naar de beleving en verbeelding van mantelzorg in de palliatieve zorg. In 2019 maakte ze met twee tekenaars het stripboek ‘Naasten’. In samenwerking met Carend en de VPTZ ontwikkelt ze onderwijsmateriaal en trainingen om o.a. via stripverhalen in gesprek te gaan over het perspectief van naasten.