Jannie Oskam krijgt hoge koninklijke onderscheiding

Auteur: Carend Redactie
13.12.2022
Jannie Oskam krijgt hoge koninklijke onderscheiding
Auteur: Carend Redactie
13.12.2022

Auteur Jannie Oskam kreeg gisteren uit handen van burgermeester Sharon Dijksma in Utrecht een welverdiende hoge koninklijke onderscheiding vanwege haar grote inzet om het perspectief vanuit de patiënt over hoe het is om ziek te zijn voor het voetlicht te brengen.

Tussenland

Jannie Oskam is bekend geworden door een openhartig boek dat ze schreef over haar ervaringen in de fase die daarna volgde, 'Tussenland, over leven met de dood in je schoenen'.  Wie niet meer kan genezen, komt terecht in Tussenland: een overgangsgebied tussen leven en dood waar je de weg niet kent en waarvan je de taal niet spreekt. Daarom is er behoefte aan wegwijzers. Met ontwapenende openhartigheid – en de nodige zelfspot – beschrijft Jannie Oskam wat haar overkwam toen bij haar in 2019 uitgezaaide borstkanker werd geconstateerd. Het prikkelde haar nieuwsgierigheid en ze ging op onderzoek uit.

Haar ervaringen verweeft ze met de verhalen van zes ‘medereizigers’, zes zorgprofessionals en diverse experts. Zo ontstaat een rijkgeschakeerd beeld van het leven met een aangezegde dood en van de waarde van palliatieve zorg. Veel mensen denken dat deze zorg alleen bedoeld is voor de laatste weken van het leven. Niets is minder waar. Een verblijf in Tussenland kan jaren duren, wat nieuwe vragen en dilemma’s met zich meebrengt. Ook professionals hebben vaak geen goed beeld van de palliatieve zorg. Of ze durven er niet over te praten. Het gevolg is dat veel mensen na de diagnose ‘ongeneeslijk ziek’ verstoken blijven van goede zorg.

Tussenland is een waardevol boek voor iedereen die te maken heeft met palliatieve zorg: van patiënten, naasten en zorgverleners tot managers, bestuurders, beleidsmakers en financiers. Door haar kennis van zaken en haar even beeldende als heldere schrijfstijl is Jannie Oskam als geen ander in staat om dit lastige onderwerp op toegankelijke wijze te ontsluiten.

Jannie Oskam (1954) studeerde sociale wetenschappen en heeft dertig jaar werkervaring in de zorg. In 2015 verloor ze door borstkanker haar baan als organisatieadviseur. Sindsdien is ze actief als mee- en tegendenker. In 2015 verscheen haar eerste boek: Zo gaan we het doen! Over samen beslissen bij borstkanker. Ze treedt op als spreker en gastdocent en brengt zo het perspectief van patiënten gevraagd en ongevraagd onder de aandacht. Gisteren verscheen de vierde druk van dit boek. Jannie Oskam geeft veel lezingen en interviews over haar werk. Ze heeft onder meer bijgedragen aan het boek 'Leven toevoegen aan de dagen' dat in februari verschijnt. 

Carend feliciteert Jannie van harte met deze zeer verdiende hoge onderscheiding. 


Foto's: Yvette van der Linden 

dinsdag 28 februari 2023
20:00 uur