Levomepromazine vergoed bij palliatieve sedatie en bij misselijkheid en braken in palliatieve fase

Auteur: Carend Redactie
11.01.2022
Levomepromazine vergoed bij palliatieve sedatie en bij misselijkheid en braken in palliatieve fase
Auteur: Carend Redactie
11.01.2022

Levomepromazine (Nozinan) is per 1 januari opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat betekent dat het middel nu wordt vergoed in de thuissituatie, op voorwaarde dat het wordt ingezet voor palliatieve sedatie of misselijkheid en braken in de palliatieve fase en bij onvoldoende effect van eerstekeus-middelen.

Palliatieve sedatie is het verlagen van het bewustzijn van een patiënt in de laatste levensfase – wanneer het overlijden binnen twee weken wordt verwacht - om het lijden van de patiënt te verlichten. Daarbij wordt het middel levomepromazine, conform de richtlijn, ingezet wanneer midazolam onvoldoende werkt om het bewustzijn te verlagen of bij misselijkheid en braken in de palliatieve fase bij onvoldoende effect van andere anti-emetica. Levomepromazine was echter niet opgenomen in het GVS en werd daardoor niet vergoed. 

Bron: PZNL

Lees meer op de website van PZNL over de vergoeding van levomepromazine: https://palliaweb.nl/nieuws/2022/levomepromazine-vergoed-bij-palliatieve-sedatie-en

dinsdag 15 november 2022
20:00 uur