Zie de mens: een avond over palliatieve zorg in het verpleeghuis

Auteur: Carend Redactie
02.01.2022
Zie de mens: een avond over palliatieve zorg in het verpleeghuis
Auteur: Carend Redactie
02.01.2022

Op 8 maart zullen wij de palliatieve zorg in het verpleeghuis vanuit meerdere perspectief uitgebreid belichten. Tijdens deze avond, die online te volgen is, zal specialist ouderengeneeskunde Margot Verkuijlen, werkzaam in zowel een hospice als een verpleeghuis, het kader schetsen van de palliatieve zorg in het verpleeghuis. Zij zal vertellen over de bijzonder belangrijke rol die verzorgenden hebben bij complexe ziekten van kwetsbare ouderen. Centraal staat de vraag hoe we precies de palliatieve zorg en daarmee de kwaliteit van leven van deze mensen kunnen verbeteren.

Tweede spreker is Teun Toebes, een 22-jarige student die ruim een jaar geleden in het verpleeghuis is gaan wonen en de cliënten daar als zijn huisgenoten ziet.

In het boek Verpleegthuis vertelt hij over de vele bijzondere ervaringen die hij hier heeft gehad. Teun vindt dat iedereen recht heeft op een mooie, gelijkwaardige en inclusieve samenleving en dat deze niet van je afgepakt mag worden door een enkele diagnose. Door nu op te komen voor degene die hiermee moeten leven, hoopt hij de toekomst op een positieve manier te veranderen, want de kans dat dit ook over jouw toekomst gaat is maar liefst een op vijf.

Hoe moet dat dan? Door anders te kijken! ‘Alleen als wij anders naar mensen met dementie gaan kijken zal de toekomst kunnen veranderen, alleen dan kan het inktzwarte stigma plaatsmaken voor hoop. Want alleen als wij de mens blijven zien, zal hij nooit verdwijnen.

Tijdens deze avond zal Teun met een mantelzorger in gesprek gaan om in te gaan op de specifieke problematiek van een veranderende relatie tussen een cliënt en partners of kinderen.

Het publiek kan via een chat vragen stellen aan de sprekers die door moderatoren worden doorgegeven aan presentator Sander de Hosson. Iedereen is tijdens deze avond welkom, voor zorgverleners is accreditatie aangevraagd. Moderatoren waaronder Rosa Sleddering en Sabine Netters zullen in de chat zorgen dat eventueel ingewikkelde begrippen worden toegelicht, zodat de avond voor iedereen goed te volgen is.

‘Zie de Mens’ wordt een bijzondere avond over een belangrijk en in onze ogen relatief onderbelicht onderwerp. Wees welkom op deze avond!

Wanneer: 8 maart 2022

Hoe laat: 20.00 - 22.00 uur

Waar: Thuis achter een laptop

Inschrijven: kan via deze link: webinars


Specialist ouderengeneeskunde Margot Verkuijlen