Psycholoog Liesbeth van Vliet: 'Empathie moet oprecht overkomen'

Auteur: Rob Bruntink, journalist
27.01.2023
Psycholoog Liesbeth van Vliet: 'Empathie moet oprecht overkomen'
Auteur: Rob Bruntink, journalist
27.01.2023

Liesbeth van Vliet doet al jaren onderzoek naar communicatie met ernstig zieken. Voor haar staat vast dat empathie werkt. En dat goede communicatie ervoor zorgt dat mensen zich beter voelen. Ze geeft concrete tips voor zorgprofessionals.

Liesbeth van Vliet, onderzoeker en universitair docent gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden, is één van de sprekers op het Carend-congres Leven toevoegen aan de dagen. Van Vliet spreekt daar onder meer over de vraag wat goede communicatie is en wat het belang daarbij van empathie is.

“Iedereen wil gezien worden als persoon, als uniek mens, vooral als je ongeneeslijk ziek bent”, stelt Liesbeth van Vliet, die veel onderzoek heeft gedaan naar communicatie met ernstig zieken. “Geen enkele patiënt in die fase van zijn leven zit te wachten op een dokter die op een onpersoonlijke wijze communiceert. Een dokter dus die jouw emoties negeert, die niet goed naar jou luistert en die vooral veel jargon gebruikt als hij jou iets uitlegt. Dan voel je je niet gezien.”

Lees het hele artikel via deze link op de website van de Dutch Health Hub.Liesbeth spreekt over dit onderwerp op het Congres van Carend tijdens een plenaire sessie samen met internist Eric Geijteman. Meer informatie daarover hier.