Extra kaarten voor lezing Manu Keirse

Auteur: Carend Redactie
13.01.2022
Extra kaarten voor lezing Manu Keirse
Auteur: Carend Redactie
13.01.2022

Deze lezing is al geweest.

“Met je dood eindigt het leven, maar nooit de relatie die je met iemand hebt. Onze relaties sterven nooit, onze lichamen sterven. Je kinderen blijven je kinderen, je partner blijft je partner en je vrienden blijven je vrienden, ook al is je leven ten einde. Sterven is verhuizen naar het hart van de mensen die je dierbaar zijn,”  

De lezing "Helpen bij Verlies en Verdriet" van Manu Keirse is zo gewild dat wij afgelopen woensdag een inschrijvingsstop moesten inlassen, omdat op onze server niet meer mensen aan dit webinar mee kunnen doen. Wij hebben nu met de provider geregeld dat er meer mensen kunnen deelnemen. Je kan je dus weer inschrijven! Wij zijn erg blij! De eerdere lezing die hij gaf bij ons op 7 december jl. is zeer goed ontvangen, reden om deze tweede lezing (over hetzelfde onderwerp) te organiseren.

Emmanue͏̈l Antoine Gerard Cornelius (Manu) Keirse (Brugge, 5 februari 1946) is een Vlaams klinisch psycholoog in de medico-sociale wetenschappen. Hij werkte op het kabinet van het ministerie van Consumentenzaken, Volksgezondheid en Leefmilieu, was directeur van de Patiëntenbegeleiding van de Universitaire Ziekenhuizen KU Leuven en als directeur-bestuurder van het Regionaal Ziekenhuis te Leuven te Leuven, en geeft les aan de faculteit geneeskunde van de Katholieke Universiteit Leuven en aan de Benelux-universiteit te Eindhoven. Door zijn doctoraat-studie werd hij expert in patiëntenbegeleiding, rouwverwerking en palliatieve zorg.

In 'Helpen bij Verlies en Verdriet' gaat hij uitgebreid in op het omgaan met verlies en verdriet, waarbij hij stelt dat er 'rouwtaken' zijn die vervuld moeten worden. 

Deze rouwtaken zijn bijvoorbeeld het dragen van verlies samen. “Ieder mens krijgt te maken met verlies, en ieder mens wil er het liefst ver van blijven. Terwijl het onvermijdelijk is. Zelfs als het je nog niet is overkomen, ken je vast iemand met verlies of verdriet. Mensen hebben het er niet graag over, ze weten er niet mee om te gaan en ontwijken liever die buurvrouw die haar man verloor. Verdriet is in deze tijd sterk teruggedrongen in de beschermde omgeving van het gezin. We dragen het minder met elkaar. In mijn jeugd, in mijn Vlaamse geboortedorp Dudzele, werden om het uur de klokken geluid als iemand stierf, naast de voordeur werd een kruis genageld, de gordijnen gingen dicht en buren droegen de overledene zelf naar de kerk. Dat zie je niet meer; nu schudden mensen wel duizend anderen de hand, maar voelen niet meer die diepe verbondenheid.

Kinderen zouden hier op school les in moeten krijgen. Vraag jezelf af: wat zou deze persoon vanuit zijn verdriet aan mij te zeggen hebben. Het gaat niet om wat jij te zeggen hebt. Mensen met verdriet hebben maar één behoefte: dat iemand naar ze luistert, luistert én luistert. Ik zeg niet dat het makkelijk is: luisteren is verdraaid moeilijk, je moet je echt inhouden. Maar als je waarachtig naar hun verhaal luistert, kom je bij mensen binnen.”


Een avond Manu Keirse is een bijzondere ervaring. Deze man kan in alle schoonheid vertellen over hoe je moet (of kan) omgaan met levensgroot verdriet en verlies. Hij zal je zeker handvatten kunnen geven over hoe je als zorgverleners moet omgaan met mensen die rouwen. Wat ons betreft een absolute aanrader, zowel voor zorgverleners als eigenlijk voor iedereen.

De avond is voor iedereen toegankelijk en voor zorgverleners ABAN en V&VN geaccrediteerd.

Webinar 'Helpen bij verlies en verdriet'

Wanneer: Dinsdag 18 januari as (aanstaande dinsdag dus al!)

Hoe laat: 20.00 uur

Waar: Thuis, achter je laptop.

Inschrijven:  webinars (carend.nl) 

Presentatie: Sander de Hosson en Rosa Sleddering.