Goede evaluaties leergang Palliatieve zorg voor de VVT; in april starten we ook in Breda, Utrecht en Hengelo

Auteur: Carend Redactie
05.03.2024
Goede evaluaties leergang Palliatieve zorg voor de VVT; in april starten we ook in Breda, Utrecht en Hengelo
Auteur: Carend Redactie
05.03.2024


Afgelopen maand kregen de eerste deelnemers van de leergang Palliatieve Zorg voor de VVT hun certificaat van deelname en accreditatiepunten in ontvangst mogen nemen. De leergang voor de VVT is uitgebreider dan een gewone basiscursus en bevat onder meer vier fysieke scholingen, twee webinars en twee e-learnings. Daarnaast kunnen deelnemers nog facultatieve leervideo's volgen over verdiepende onderwerpen als dementie en interculturele palliatieve zorg. Het onderwijs is volledig toegespitst op het werk binnen de thuiszorg en het verpleeghuis. We hebben al veel enthousiaste evaluaties mogen ontvangen van de deelnemers, zowel over het aangeboden onderwijs als de kwaliteit van de docenten.

Momenteel loopt deze leergang ook in Zwolle, Nijmegen en Maastricht. Een deel van deze leergang is al begonnen. Per 1 april zullen de steden Utrecht, Breda en Hengelo aan de beurt komen. Je kan je inmiddels aanmelden voor deze leergang via deze link

Een van de groepen in Leeuwarden ontvangt certificaat


Hoog kwalitatief onderwijs over palliatieve zorg voor alle zorgverleners in de VVT-sector

Palliatieve zorg is alle zorg voor mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun naaste en richt zich op kwaliteit van leven van mensen met een ongeneeslijke vorm van kanker, maar ook van ziekten als COPD, hartfalen en dementie. Het is door verschillende maatschappelijke ontwikkelingen de verwachting dat de vraag naar deze zorg het komend decennium fors gaat stijgen. Palliatieve zorg en zorg in de stervensfase zijn een belangrijk onderdeel voor jou als zorgverlener binnen de VVTsector. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er onder onder zorgmedewerkers in de VVT-sector veel behoefte is aan meer kennis en kunde over dit onderwerp. 


De groep in Nijmegen is ook begonnen onder de bezielende leiding van docent Ans Deunk.

Voor wie?

De leergang palliatieve zorg is bestemd voor zorgverleners in het verpleeghuis, de thuiszorg en ziekenhuis van MBO niveau 3-4, maar de cursus is ook zeker geschikt voor HBO-niveau en POH-ers en leden van de NVDA met interesse in palliatieve zorg. Voor meer informatie kan je mailen naar leergang@carend.nl

Uitdagend programma
Het programma bestaat uit een blended learning van twee e-learnings, twee webinars en vier fysieke bijeenkomsten in een periode van drie maanden. Na een introductie e-learning over de basisprincipes van palliatieve zorg komen de deelnemers in kleine groepesamen voor de eerste bijeenkomst. Hierin wordt dieper ingegaan op de vier domeinen van palliatieve zorg, de ziektetrajecten bij kanker en orgaanfalen (COPD en hartfalen) en communicatie. Mede door de kleine groepsgrootte is tijdens deze bijeenkomsten veel tijd voor het onderling delen van ervaringen en kennis. Na de eerste kennismaking met de basisprincipes van palliatieve zorg gaan we door middel van een e-learning en een bijeenkomst in op de rol die zorgverleners kunnen hebben om de mantelzorg beter te kunnen ondersteunen en hoe ze ook beter voor zichzelf kunnen zorgen. Hierna volgen twee webinars over de vier belangrijkste symptomen die in de palliatieve fase kunnen optreden: dyspneu, pijn, buikklachten en het delier. Tijdens de webinars is er ook veel ruimte voor interactie. Als laatste zijn er twee bijeenkomsten over zorg in de stervensfase (inclusief palliatieve sedatie) en over Rouw en Nazorg. De hele leergang is geaccrediteerd en je krijgt een certificaat tijdens de laatste bijeenkomst.


Tijdens klankgroepbijeenkomsten met mensen uit het veld bleek veel behoefte te zijn aan nog verdiepende modules over specialisatiegebieden binnen de palliatieve zorg. Om die reden ontwikkelen we facultatieve modules over bijvoorbeeld interculturele palliatieve zorg, dementie, palliatieve zorg binnen de GGZ en palliatieve zorg voor patiënten met een verstandelijke beperking. We verwachten deze modules nog verder te gaan uitbreiden.

Kosten

Kosten zijn 850 euro per per persoon. Zorginstellingen weten vaak niet dat ze voor hun zorgmedewerkers tot 50% subsidie aanvragen via sector plan plus. Lees hier meer over deze regeling. Carend blijft je op de hoogte houden van mogelijkheden om (delen van) dit bedrag te subsidieren via de mogelijkheden die geboden worden. Je kan je inschrijven en de factuur naar je werkgever sturen die later kan betalen. Wees er snel bij. Inschrijven en meer informatie over de specifieke data van het programma per stad, vind je via deze link.

Andere groep in Leeuwarden met certificaat.