Lezing over 'Voltooid Leven'

Auteur: Sander de Hosson
19.12.2021
Lezing over 'Voltooid Leven'
Auteur: Sander de Hosson
19.12.2021

Op 1 februari organiseren we een avond over “Voltooid Leven”. Wij hebben onderzoeker Els van Wijngaarden en ethicus Gert van Dijk gevraagd dit onderwerp met ons te bespreken in een ongetwijfeld zeer boeiende beschouwing van het onderwerp, dat al jaren onderwerp is van maatschappelijk en politiek debat.

Wat is ‘ voltooid leven’?

Soms willen mensen sterven die vinden dat hun leven voltooid of klaar is. Bijvoorbeeld omdat ze een goed en lang leven hebben gehad. Of klaar zijn met leven of ‘levensmoe’ zijn. Als het lijden geen medische oorzaak heeft, mogen deze mensen volgens de wet geen euthanasie krijgen.

Vaak zijn het oudere mensen, die het gevoel hebben dat hun leven lang genoeg is geweest. Of ze vinden dat hun leven geen zin meer heeft. Als oudere mensen lijden door meerdere ziekten of medische kwalen die horen bij oud zijn, kan euthanasie volgens de wet soms wel. Dit heet ook wel een ‘stapeling van ouderdomsklachten’.

Besluitvorming in het parlement

Het is de verwachting dat er in de komende regeerperiode besluitvorming zal plaatsvinden in het parlement over dit onderwerp. Voor een weloverwogen besluit over het te voeren beleid was er dan ook veel behoefte aan meer inzicht in de omvang, kenmerken, beweegredenen en omstandigheden van de mensen die het betreft.

Het kabinet heeft Els van Wijngaarden, onderzoeker en docent aan de Universiteit voor Humanistiek gevraagd om onderzoek te doen naar de groep ouderen die over hulp bij zelfdoding nadenkt en in het Perspectief-project presenteerde ze begin 2020 de gegevens. Belangrijkste conclusie is dat naar schatting 0,18% van alle 55-plussers een wens tot levensbeëindiging heeft, zonder dat zij ernstig ziek zijn. Dat komt neer op iets meer dan 10.000 mensen. Ruim een derde van deze groep zou graag hulp bij zelfdoding krijgen. Twee derde heeft de voorkeur om het leven zelf te beëindigen.


Een avondlezing (online)

In deze boeiende lezing zal ze ingaan op de medische, existentiële en sociale omstandigheden die een rol spelen bij de overwegingen en zoekt ze naar overeenkomsten en verschillen tussen mensen die wel en die geen doodswens hebben.

De lezing vindt online plaats en is toegankelijk voor iedereen. Voor zorgverleners is accreditatie aangevraagd. Hoef je geen accreditatie te willen ontvangen, dan kan je als overig geïnteresseerde aanmelden.

De lezing is voor iedereen goed te volgen, in de chat wordt eventueel aanwezig medische terminologie vertaald door moderatoren.


Wanneer: 1 februari 2022

Hoe laat: 20.00 uur – 21.30 uur (met uitloop)

Waar: Thuis achter je laptop

Inschrijven: https://www.carend.nl/webinars (onderaan)


Foto: Shutterstock.