Teun Toebes spreekt over palliatieve zorg in het verpleeghuis

Auteur: Carend Redactie
21.12.2021
Teun Toebes spreekt over palliatieve zorg in het verpleeghuis
Auteur: Carend Redactie
21.12.2021

Op 8 maart zal Teun Toebes een lezing geven over palliatieve zorg in het verpleeghuis tijdens een online webinar van Carend. 

Op 21-jarige leeftijd maakte hij de gedurfde keuze om op de gesloten afdeling van een verpleeghuis te gaan wonen. Niet alleen om te ervaren hoe de zorg voor mensen met dementie verbeterd kan worden, maar vooral om te laten zien dat wij als maatschappij ons beeld van dementie moeten aanpassen. Op ontwapenende en ontroerende wijze beschrijft hij in zijn boek 'Verpleegthuis' de pijnlijke systemen die in de zorg en samenleving heersen en hoe wij deze kunnen veranderen. Daarmee is VerpleegThuis niet alleen een boek over de toekomst van dementie, maar vooral een boek over de toekomst van ons allemaal. Waarom? Omdat de kans dat dit boek ook over jouw toekomst gaat één op vijf is.


Iets waar Teun tegenaan loopt, letterlijk, zijn de dichte deuren in het Utrechtse verpleeghuis. Ze zijn mooi beplakt met foto's van de Utrechtse grachten. "Maar de bewoners kunnen niet naar de echte grachten. Bij deze deuren stopt de wereld voor mensen met dementie. Je hebt een code nodig om naar buiten te kunnen en die hebben zij niet." Teun vindt dat er te weinig met de bewoners wordt gesproken, over wat zij willen. "Wat wil moeder zelf? We vragen dit niet aan haar, omdat we mensen met dementie absoluut niet als gelijkwaardig beschouwen", zegt hij. "We sluiten hen uit van de maatschappij en dat vind ik heel kwalijk. Mijn huisgenoten in het verpleeghuis zijn zulke wijze mensen. Ik heb zoveel van hen geleerd. Ze voelen zo goed aan of ze worden uitgesloten of niet."

Met Teun zullen we tijdens dit bijzondere webinar ingaan op hoe we de palliatieve zorg in het verpleeghuis kunnen verbeteren. Specifiek zullen we ingaan op de rol van de mantelzorger. Waar liggen de mogelijkheden om deze te ondersteunen. Presentatie is in handen van longarts Sander de Hosson. De precieze avond wordt nog ontwikkeld in samenwerking met Teun, zodat we het onderwerp in de breedte kunnen uitdiepen.

Wanneer? dinsdag 8 maart 2022

Hoe laat? 20.00 uur.

Waar? Thuis, achter je laptop

Opgeven: https://carend.nl/webinars#palliatieve-zorg-het-verpleeghuis-zie-de-mens

De avond is voor iedereen toegankelijk. In de chat zullen moderatoren actief zijn om vragen door te zetten naar spreker en presentator. Voor zorgverleners zullen we accreditatie aanvragen bij de beroepsverenigingen.