Euthanasie is een onderwerp dat velen raakt – zorgprofessionals, patiënten én naasten. Het roept vragen op over wetgeving, ethiek, communicatie en persoonlijke overtuigingen. Juist daarom organiseert Carend dit najaar (in de maand november) een verdiepend drieluik aan webinars waarin we euthanasie vanuit verschillende invalshoeken belichten.
In deze reeks gaan we in gesprek met experts uit de praktijk. Artsen, verpleegkundigen en geestelijk verzorgers delen hun kennis en ervaringen, met ruimte voor nuance, vragen en reflectie. De geaccrediteerde webinars zijn toegankelijk voor zorgverleners in alle disciplines, maar ook voor geïnteresseerde burgers en naasten. Carend organiseert deze reeks samen met Expertisecentrum Euthanasie.
Webinar Euthanasie in de dagelijkse praktijk (13 november 2025)
Steeds meer patiënten doen een beroep op euthanasie, maar lang niet alle zorgverleners hebben ervaring met het beoordelen en uitvoeren van deze verzoeken. Het proces roept vaak vragen op: wanneer is een verzoek rechtsgeldig? Hoe wordt ondraaglijk en uitzichtloos lijden beoordeeld? En welke stappen moet een arts zorgvuldig doorlopen?
In dit webinar bespreken we stap voor stap het euthanasietraject. We gaan in op de wettelijke kaders van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (WTL), en lichten elk beslismoment in de procedure toe. Daarnaast is er aandacht voor praktische zaken, zoals de benodigde formulieren, verslaglegging en communicatie met patiënt en naasten.
Na dit webinar is uw kennis over de wettelijke kaders bij euthanasie helemaal actueel. U heeft voldoende inzicht en praktijkkennis om een euthanasiewens van uw patiënt te onderzoeken en eventueel uit te voeren. . Ook andere zorgverleners die vaak ondersteunend aanwezig zijn bij euthanasie, zoals verpleegkundigen, verzorgenden en praktijkondersteuners, zijn zeer welkom. Het webinar is voor zorgverleners geaccrediteerd, maar toegankelijk voor iedereen met interesse voor dit onderwerp.
Meer informatie en inschrijving hier.
Webinar 2: Euthanasie bij dementie en stapeling van ouderdomsklachten (18 november 2025)
Euthanasieverzoeken bij mensen met dementie of een stapeling van ouderdomsaandoeningen nemen toe. Tegelijkertijd zijn deze verzoeken juridisch en moreel complex. Het inschatten van uitzichtloos en ondraaglijk lijden vraagt om zorgvuldige afweging, zeker wanneer de wilsbekwaamheid afneemt of een schriftelijke wilsverklaring de mondelinge wil moet vervangen.
In dit webinar gaan we in op de toepassing van de euthanasiewet bij gevorderde ouderdom, beginnende en gevorderde dementie, en situaties waarin meerdere ouderdomsaandoeningen het lijden bepalen. We bespreken beslismomenten, communicatie over het levenseinde en hoe het beoordelingskader van de WTL (Wet Toetsing Levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding) hierbij houvast biedt. Ook is er aandacht voor de maatschappelijke discussie en de rol van uw eigen professionele houding.
Het webinar is bestemd voor specialisten ouderengeneeskunde, medisch specialisten en huisartsen, maar ook zeer toegankelijk voor andere betrokken beroepsgroepen zoals verpleegkundigen, verzorgenden, praktijkondersteuners en geestelijk verzorgers. Het webinar is voor zorgverleners geaccrediteerd, maar toegankelijk voor iedereen met interesse voor dit onderwerp.
Meer informatie en inschrijving hier.
Webinar 3: Euthanasie bij psychiatrische aandoeningen (25 november 2025)
Euthanasie bij psychisch lijden is juridisch mogelijk, maar vraagt om een uiterst zorgvuldige en multidisciplinaire beoordeling. Anders dan bij somatische aandoeningen is het lijden bij psychiatrie minder objectief vast te stellen, en is de wilsbekwaamheid van de patiënt niet altijd vanzelfsprekend.
In dit webinar bespreken we de wettelijke kaders voor euthanasie bij psychische aandoeningen. We gaan in op het beoordelen van de vrijwilligheid en weloverwogenheid van het verzoek, de invulling van het uitzichtloos en ondraaglijk lijden, en de rol van behandelgeschiedenis en behandelweigering. Ook belichten we het proces van toetsing, samenwerking met collega’s en het omgaan met twijfel of morele bezwaren..
Het webinar is gericht op psychiaters, specialisten ouderengeneeskunde, huisartsen, maar ook toegankelijk voor andere betrokkenen zoals verpleegkundigen, verzorgenden, praktijkondersteuners en medisch specialisten. Het webinar is voor zorgverleners geaccrediteerd, maar toegankelijk voor iedereen met interesse voor dit onderwerp.
Meer informatie en inschrijving hier.
Andere webinars terugkijken?
Carend heeft de afgelopen 5 jaar al meer dan 150 webinars gemaakt. Ze zijn hier allemaal terug te vinden, deels ook gratis.