Films en documentaires die je laten nadenken over de dood en het leven

Auteur: Redactie
26.12.2022
Films en documentaires die je laten nadenken over de dood en het leven
Auteur: Redactie
26.12.2022

Een vrije avond? Op zoek naar warmte? Ruimte om geraakt te worden? De redactie van Carend verzamelde 19 toepasselijke films en documentaires. Sla een warme deken om je heen en vergeet de doos met tissues niet. 

Plus que jamais

Dertiger Hélène lijdt aan de progressieve ziekte longfibrose. Terwijl zij geen hoop meer heeft op genezing denkt haar vriend Matthieu daar anders over. Hij houdt zich vast aan het leven. Ondertussen heeft Hélène contact met een Noorse kankerpatiënt. Hij begrijpt haar beter en ze besluit hem te   bezoeken. Een liefdesdrama mat een zwart randje.

Narcosis

Een hecht gezin raakt ontwricht wanneer de vader tijdens een professionele duik niet meer bovenkomt. Er is geen begrafenis, geen afscheid, alleen nog maar een huis vol herinneringen. Hoe ga je om met iemands dood als zijn lichaam achterblijft in de diepte? Merel wilt door het ongrijpbare verlies de dood van haar man niet onder ogen zien. Haar kinderen raken hierdoor verstikt in hun zoektocht naar antwoorden. Uiteindelijk heeft Merel geen andere keus dan het verlies te aanvaarden en samen een nieuw leven te beginnen. Een film over liefde en rouw.

The Father

The Father is een fascinerend portret van een man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is. Anthony wordt zichtbaar een dagje ouder, zijn dochter Anne zoekt een verzorgster voor haar dementerende vader. Anthony wijst echter alle hulp af. Voor hem is het niet meer duidelijk wat er echt is en wat er in zijn hoofd afspeelt. De film geeft een inkijkje in hoe het is om een hersenziekte te hebben.

Amour

Een film over twee gepensioneerde pianoleraren, Georges en Anne. Een echtpaar van in de tachtig, hoogopgeleid en beschaafd. Hun dochter Eva woont met haar gezin in het buitenland. Op een dag krijgt Anne een beroerte waardoor de familie behoorlijk op de proef wordt gesteld.

Father and Daughter

Prachtige korte animatiefilm. Een meisje en haar vader fietsen over de dijk. Ze stoppen en nemen afscheid. Het meisje hoopt haar vader weer terug te zien. Zelfs als ze ouder wordt en uiteindelijk zelf oud is blijft ze terugkeren naar diezelfde plek op de dijk. Een film over missen en loslaten.

Les Intouchables

Het waargebeurde verhaal gaat over Philippe, een geheel verlamde aristocraat. Philippe zoekt iemand die voor hem kan zorgen. Driss, een Senegalese man, solliciteert naar deze functie. Ze bouwen een bijzondere vriendschap met elkaar op. Een film met een mooie mix van humor en ontroering.

Brozer

Als Muis hoort dat ze ongeneeslijk ziek is, krijgt haar leven een totaal andere betekenis. Op weg naar het onbekende brengt ze regelmatig de zondagen door met haar zussen. De film laat de pogingen van de zussen zien om haar te helpen het leven los te laten. Muis wordt gespeeld door Leonoor Pauw, die zelf ook stervende was. Hierdoor gaat de film halverwege over van fictie naar werkelijkheid. Dit maakt Brozer tot een extra bijzondere en oprechte speelfilm over de veerkracht van de mens en liefde.

Hachi: A Dog’s Tale

Hachi is een echte familiefilm, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Parker neemt een achtergelaten puppy in huis. Zijn vrouw zit daar niet te wachten maar gaat uiteindelijk overstag. Hachi is een zeer trouwe hond. Dagelijks brengt hij zijn baasje naar het station en wacht hem weer op. Als Parker op een dag niet meer thuiskomt blijft Hachi trouw op hem wachten.

Nowhere Special

Een waargebeurd verhaal over een vader en zoon. John is een 35-jarige, alleenstaande glazenwassen in Noord-Ierland die voor zijn zoontje Michael zorgt. John komt erachter dat hij niet lang meer te leven heeft. Hij probeert in de tijd die hij nog heeft een nieuwe, passende familie te vinden voor Michael. Dat blijkt niet eenvoudig. Een indringende film over een vader die een belangrijke keuze moet maken voor de toekomst van zijn zoontje.

The Fault in Our Stars

Een romantische film over twee jonge kankerpatiënten die elkaar ontmoeten in een praatgroep en  veel steun vinden bij elkaar. Hazel kan nergens heen zonder haar zuurstoftank, terwijl Gus na een operatie verder gaat met een beenprothese. Beiden beschikken ze over een bijzonder gevoel voor humor, hebben ze een hekel aan alles wat gewoon is en zijn ze stapelgek op elkaar.

Overgave

Documentaire over hoe ingrijpend het verlies van een dierbare vriend of vriendin kan zijn. Regisseur Marijn Frank verloor haar hartsvriendin Annemarie en heeft het moeilijk om daarna de draad van het leven weer op te pakken. Ze erfde de hardloopkleren van Annemarie en bereidt zich met hulp van trainer en coach Hesdy voor op de marathon van Berlijn.

My Sisters Keeper

Kate heeft leukemie. Haar zusje Anna is geboren om als donor voor haar zus te fungeren. Kate en Anna hebben een bijzondere band met elkaar. Naarmate Kate en Anna ouder worden vragen zij zich steeds vaker af hoe het is om een gewoon leven te hebben.

Coco

Een kleurrijke animatiefilm voor jong en oud. Miguel is een enthousiaste, twaalfjarige jongen die in Mexico woont. Hij ontdekt een eeuwenoud mysterie dat hem naar een bijzondere en onverwachte reünie leidt. Tijdens Día de los Muertos komt Miguel terecht in de wereld van de doden.  

The Leisure Seeker

John en Ella hebben samen een mooi leven gehad. Ze zijn al meer dan vijftig jaar getrouwd. Nu ze in de tachtig zijn lijdt Ella aan kanker en heeft ze besloten de behandeling te stoppen. John heeft Alzheimer. Zonder iemand iets te vertellen vertrekken ze voor een laatste reis in hun oude camper.

Sterfelijk zijn

De Amerikaanse chirurg en schrijver Atul Gawande doet in de documentaire ‘Sterfelijk zijn’ verslag van zijn ervaringen met  mensen die in de laatste fase van hun leven verkeren. Artsen, Gawande niet uitgezonderd, worden tijdens hun opleiding te weinig voorbereid op het omgaan met de naderende dood. Gedurende drie jaar volgt Thomas Jennings artsen bij gesprekken met hun uitbehandelde patiënten. De ongeneeslijke ziekte van zijn vader, en het effect daarvan op hem en zijn moeder, confronteert Gawande ook op persoonlijke vlak met de vraag waar mensen het meest bij gebaat zijn in hun laatste levensfase.

The broken circle breakdown

Vijf vrienden spelen samen in een bluegrass bandje. Als banjospeler Didier tattooartieste Elise ontmoet, komt zij bij de band als zangeres. Ze krijgen een dochter Maybelle, die na haar zesde verjaardag kanker krijgt, en binnen een jaar sterft. Dat stelt de relatie van Didier en Elise erg op de proef. De muziek helpt af en toe om de pijn te verzachten.

Er komt een vrouw bij de dokter

Stijn en Carmen zijn een jong stel met een dochtertje, Luna. Ze zijn jong en denken dat het leven maakbaar is. Af en toe geniet Stijn van andere vrouwen, maar dat hoeft Carmen niet te weten. Hun leven stort in, wanneer Carmen te horen krijgt dat ze borstkanker heeft. Er volgt een rollercoaster aan emoties naast chemokuren en bestralingen. Stijn vlucht in drankgebruik, uitgaan en ook krijgt hij een verhouding. Het boek, waar deze film op gebaseerd is, is inmiddels twintig jaar oud en een van de meest verkochte boeken in Nederland.

Last days

Fotografe Lieve Blancquaert reist de wereld rond om het levenseinde in beeld te brengen. Er is maar één zekerheid en dat is dat we allemaal ooit zullen sterven. Hoe we daarmee omgaan, verschilt wereldwijd echter enorm. In Last Days spitst Lieve Blancquaert zich toe op de laatste fase van het leven, telkens op een andere plek in de wereld. Wie naar de dood durft te kijken, komt uit bij het leven. Last Days is een ode aan dat leven.

Big Fish

Will Bloom is de ongeloofwaardige verhalen over de avonturen van zijn vader Ed zat. Een ruzie over Eds legendarische levensloop op de avond van zijn huwelijk zorgt er voor dat Will drie jaar lang niet meer met zijn vader praat. Wanneer hij ontdekt dat zijn vader terminaal ziek is en niet lang meer te leven heeft, keert Will terug naar huis. Hij is vastberaden de échte Ed Bloom te leren kennen. Door al zijn fantasierijke verhalen onder de loep te nemen, probeert Will het leven van zijn vader in kaart te brengen en de feiten van de mythes te onderscheiden.