Opinie: 'Het eerlijke verhaal'

Auteur:
20.11.2023
Opinie: 'Het eerlijke verhaal'
Auteur:
20.11.2023

Ik keek naar het Grote Zorgdebat,

Met de verkiezingen in zicht wil ik een heet hangijzer in de gezondheidszorg aansnijden. Door slimme praatjes zijn mensen gaan geloven dat de discussie over peperdure medicijnen alleen maar draait om geld. Het wordt weggezet als ordinaire bezuiniging en dat zorgt ervoor dat patiënten denken dat ze die zorg niet waard zijn, in de steek gelaten worden en niet krijgen waar ze recht op hebben. Het woord "uitbehandeld" klinkt dan als een doodvonnis en roept weerstand op.

Laat ik het duidelijk stellen: stoppen of niet starten met behandelingen die alleen maar bedoeld zijn om een ongeneeslijke ziekte af te remmen betekent niet automatisch dat iemand binnen de kortste keren het loodje legt of geen zorg krijgt. Het betekent dat de focus van de zorg verschuift naar behoud én verbetering van kwaliteit van leven. Het maakt de zorg ook niet altijd goedkoper. Tegen beter weten in door blijven gaan met behandelen daarentegen maakt de zorg wel duurder, omdat het kassa is voor de ziekenhuizen en in het geval van dure medicatie ook voor Big Pharma.

Iedere zorgprofessional spreekt na het afronden van de opleiding een eed uit. In deze eed staat het “in eerste instantie niet schaden” centraal. De discussie over het stoppen (of niet starten) van behandelingen moet daar over gaan: schaadt deze beslissing mijn patiënt of draagt het bij aan een betere kwaliteit van leven? Maar gek genoeg hoor je daar niemand over wanneer we praten over de toekomst van de zorg.

Dit cruciale debat is gekaapt door mensen die flink verdienen aan nutteloos dure en schadelijke behandelingen. Politici, journalisten en andere stakeholders gaan hier al te makkelijk in mee. Zij doen daarmee alle patiënten die niet meer beter kunnen worden en hun behandelaren die samen wel het goede gesprek durven aan te gaan enorm tekort.

'Weg van dat oppervlakkige gelul dat stoppen van dure medicatie een verkapte bezuinigingsmaatregel is'

Wij roepen daarom iedereen op tot een verandering in dit gesprek. Weg van dat oppervlakkige gelul dat stoppen van dure medicatie een verkapte bezuinigingsmaatregel is. Onze patiënten krijgen daardoor namelijk het gevoel dat ze te duur zijn en er niet meer toe doen. Terecht roept dat weerstand op waar vooral farmaceuten en bepaalde politici flink profijt van hebben.


Onze patiënten, hun familie en hun behandelaren verdienen beter dan die profiteurs.

Wij allemaal verdienen het eerlijke verhaal en het recht om zelf een keuze te maken. Juist als we niet meer beter kunnen worden.

Welke partij krijgt onze stem?

Door: Sabine Netters, internist en mede-oprichter van Carend

Het Grote Zorgdebat, 13 november 2023, Jaarbeurs.

Foto's: Actiz.


Lees ook het volgende artikel: 'Hoe staan palliatieve zorg, proactieve zorg, euthanasie en voltooid leven in de verkiezingsprogramma's?