De Carend Podcast: Nierfalen

Auteur: Carend Redactie
13.05.2024
De Carend Podcast: Nierfalen
Auteur: Carend Redactie
13.05.2024

Nierfalen is een chronisch, vaak voortschrijdend ziektebeeld met klachten op verschillende gebieden. Patiënten kunnen last hebben van vermoeidheid, vocht vasthouden en jeuk, maar ook klachten van angst, depressieve gevoelens en zingevingsaspecten komen veel voor.

Soms is een niertransplantatie mogelijk. Maar vaak ook niet. Bij ziekten die in de tijd voortschrijden en uiteindelijk ook de levensduur bekorten, speelt palliatieve zorg een belangrijke rol. Palliatieve zorg richt zich op de kwaliteit van het leven en probeert niet alleen de lichamelijke klachten te verlichten, maar ook veel aandacht te hebben voor psychische, sociale en zingevingsvraagstukken.

Bij nierfalen zal soms gekozen worden voor ingrijpende behandelingen als niertransplantatie, het starten van dialyse, het niet starten van dialyse en het staken van dialyse. In deze podcast gaat podcast host Nick Dekker uitgebreid in gesprek met internist-nefroloog Marjolijn van Buren over de symptomen die bij nierfalen een rol spelen en alle belangrijke afwegingen en dilemma's die tijdens de proactieve zorgplanning kunnen spelen.

Beluister de podcast hieronder, via Spotify of je favoriete podcastapp.

Nog meer weten? Bekijk dan het gratis publiekswebinar dat wij gemaakt hebben over dit zelfde onderwerp.De Carend Podcast is een wekelijkse podcast over palliatieve zorg. Nick Dekker, internist in opleiding, bespreekt elke week belangrijke thema's zoals proactieve zorgplanning, interculturele palliatieve zorg, zingeving en communicatie en zorg in de stervensfase. Hij gaat in gesprek met tal van betrokkenen zoals medisch specialisten, jonge dokters en verpleegkundigen en ook ervaringsdeskundigen: zowel patiënten als naasten. In dit derde seizoen staat 'Verlichten van Klachten' centraal.

Stel je vragen of geef ons feedback via podcast@carend.nl. Bedankt voor het luisteren en vergeet niet om een beoordeling achter te laten! 

Voor meer informatie voor zorgverleners over zorg in de stervensfase, bezoek de website: https://palliaweb.nl/richtlijnen-palliatieve-zorg/richtlijn/stervensfase
Voor meer informatie voor patiënten over palliatieve zorg, bezoek de website: https://overpalliatievezorg.nl/dit-is-palliatieve-zorg