Sander de Hosson winnaar Mensgerichte Zorg Persoons Award

Auteur: Redactie Carend
12.05.2023
Sander de Hosson winnaar Mensgerichte Zorg Persoons Award
Auteur: Redactie Carend
12.05.2023

Op 11 mei ontving Planetree weer een groot aantal zorgcollega’s op de Mensgerichte Zorg Conferentie. Dit jaar vond de conferentie plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. Naast een inspirerend programma werden traditiegetrouw ook een aantal awards uitgereikt. Sander de Hosson ontving de Mensgerichte Persoons Award 2023 vanwege zijn uitzonderlijke inzet op het gebied van mensgerichte zorg.

Met de Mensgerichte Persoons Award erkent Planetree mensen die mensgerichtheid vooropstellen in hun werk, maar ook de omstandigheden creëren voor anderen om dat te zijn en uit te dragen, zodat de mensgerichte zorg blijft groeien in belang en uitvoering.'Sander heeft met al zijn initiatieven laten zien hoe de zorg beter kan worden gemaakt,' aldus directeur Marita Bossers van Planetree. 'Niet alleen door er over te praten, maar ook door hele concrete acties om het systeem aan te passen, bijvoorbeeld door onderwijs op dit gebied beter te maken. Een sterk voorbeeld van leiderschap dat we graag erkennen.' 

Met zijn boeken en columns over palliatieve zorg en Advance Care Planning inspireert Sander de Hosson niet alleen vele zorgcollega’s, hij maakt zich ook sterk voor goede opleidingen. Daarnaast zet de longarts zich nadrukkelijk in voor Advance Care Planning. Een proactieve zorgplanning waarbij mensen persoonlijke doelen en voorkeuren voor toekomstige (medische) zorg en welzijn bepalen, vastleggen en bespreken met naasten en zorgverleners zodat iedereen hier in de toekomst rekening mee kan houden. De Hosson ziet de award als een aanmoediging om door te gaan; ik strijd voor het belang van goede palliatieve zorg, deze award zie ik als een prachtige aanmoediging om hiermee door te gaan. Het is uiterst belangrijk om de kwaliteit van leven voor mensen die niet meer beter worden zo goed mogelijk te houden’.

In 2022 stond Sander de Hosson ook al op het podium tijdens de Mensgerichte Zorg Conferentie, destijds maakte hij diepe indruk als keynote spreker. Onlangs verscheen zijn nieuwe boek ‘Leven toevoegen aan de dagen’, waarin hij aan de hand van ontroerende patiënt verhalen vertelt over de het proces van een slecht-nieuwsgesprek tot aan de laatste adem. 

De Hosson is sinds 2012 longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis, met als specialisaties longkanker en palliatieve zorg. Daarnaast heeft hij samen met internist-oncoloog Sabine Netters Carend opgericht: 'Ook als je niet meer beter wordt, verdien je de beste zorg'. Het team van Carend is trots op Sander en bouwt met plezier samen met hem verder aan goede palliatieve zorg, in de vorm van opleidingen, webinars, zorg, congressen, het delen van ervaringsverhalen, achtergrondartikelen, interviews en nieuws.


Sander de Hosson met zijn zojuist uitgereikte Mensgerichte Zorg Persoons award. Naast hem Planetree directeur Marita Bossers en Henriette Bertels, bestuurslid Planetree en voorzitter RvB Cardia.


Mensen in kwetsbare situaties zoals ziekte of aandoening, ouderdom, handicap of verwarring verdienen veiligheid, liefde, vakmanschap en onze volle aandacht. Zorg zoals je het je dierbaren gunt. Planetree is een non-profit organisatie die dit samen met zorgorganisaties mogelijk maakt. Alles wat we doen is erop gericht dat zorg als goede zorg ervaren wordt en met plezier gegeven. Planetree inspireert, adviseert en begeleidt zorgorganisaties om dit in strategie en praktijk te realiseren én blijvend te ontwikkelen.

Voor meer informatie: 088- 2006 880 of mail naar info@planetree.nl.
Website: www.planetree.nl
Facebook: www.facebook.com/planetreenederland
LinkedIn: www.linkedin.com/company/stichting-planetree-nederland