'Wat ziet u er goed uit, mevrouw' - poster en webinar over opmerkingen die schadelijk kunnen zijn

Auteur: Carend Redactie
15.06.2023
'Wat ziet u er goed uit, mevrouw' - poster en webinar over opmerkingen die schadelijk kunnen zijn
Auteur: Carend Redactie
15.06.2023

Communicatie met ernstig zieke patiënten vereist tact en kennis en luistert erg nauw. Afgelopen jaar onderzochten de Leidse psychologen Janine Westendorp en Liesbeth van Vliet wat ernstig zieke patiënten als schadelijke communicatie kunnen ervaren. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Cancer (Lees het hele wetenschappelijke artikel hier).  Van deze resultaten brachten de auteurs een poster uit voor zorgverleners. 

Webinar
Aanstaande dinsdagavond spreekt Liesbeth over haar onderzoek naar deze communicatie tijdens het geaccrediteerde webinar 'Communicatie bij vergevorderde kanker' tijdens een webinar van Carend, waarvoor je je nu kunt inschrijven (onderaan deze pagina). Het webinar is bestemd voor zorgverleners, maar iedereen is welkom om mee te luisteren en mee te denken.

Poster
Voorbeelden van schadelijke communicatie zijn vage beloftes doen, patiënten niet betrekken in behandelbeslissingen, complimenten geven die geen ruimte geven om het hier niet mee eens te zijn of de patient niet als persoon zien. Deze poster kan eenvoudig worden geïntegreerd voor communicatie in opleidingen voor zorgverleners. 

Dit is een kopie van de poster; een gedetailleerde weergave is hieronder te downloaden.

dinsdag 20 juni 2023
20:00 uur